Saltimbocca z kurczaka z cukinią i pomidorami
28.01.2013 Magda
Saltimbocca to potrawa rodem z Włoch. Nazwa ,,saltimbocca'' oznacza ,,skacze do gardła" i moim zdaniem idealnie odzwierciedla pyszny smak tych soczystych kotlecików oraz szybkość z jaką znikają z talerzy. Oryginalnie tę potrawę przyrządza się z kotletów cielęcych oraz plasterków szynki parmeńskiej, ale ja wybieram jej tańszą wersję, która pod względem smakowym niczym nie odbiega od swojego oryginału.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 filet z kurczaka
- kilka listków szałwii
- 3-4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
- sól i pieprz
- ½ szklanki białego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cukinia, umyta i pokrojona w słupki
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
Filet myjemy i dzielimy na trzy kotlety (w zależności od wielkości, pierś można podzielić na więcej lub mniej kotletów). Każdy z nich lekko rozbijamy wałkiem. Posypujemy pieprzem z obu stron. Na każdym kotlecie układamy po plasterku szynki, listek szałwii i spinamy razem wykałaczką.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy kotlety najpierw szynką do dołu przez około 2 minuty, potem obracamy i smażymy kolejne 2 minuty. Następnie wlewamy na patelnię wino, przykrywamy pokrywką i dusimy na średnim ogniu przez około 4 minuty.
W międzyczasie na drugą patelnię wlewamy resztę oliwy i na zimną wrzucamy rozgnieciony czosnek - dopiero po wrzuceniu czosnku włączamy średni ogień pod patelnią. Gdy czosnek zacznie delikatnie skwierczeć, wrzucamy cukinie oraz bazylię i smażymy przez 3 minuty. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidory i smażymy wszystko razem jeszcze 2 minuty.
Cukinie z pomidorami wykładamy na talerz, a na wierzchu układamy kotlety.
Etykiety:
Danie główne,
Mięsne
0 komentarze:
Prześlij komentarz