Szukaj

Faszerowane ziemniaki

22.01.2013   Magda
Tych pysznych ziemniaczków nie opłaca się robić mało - nawet duża ich ilość, przy niewielkiej ilości gości, znika błyskawicznie. Połączenie chrupiącego boczku, mięsistych ziemniaków i soczystych pieczarek tworzy prosty, a jednak gustowny zestaw na przyjęcia.  

Tworząc ten przepis inspirowałam się filozofią mojego taty, który często powtarza, że gdy w daniu połączy się same smaczne składniki, to danie nie może być niesmaczne. 

Lubię podawać ziemniaczki także z prostym sosem czosnkowym (przepis poniżej). Jednakże, zanim go spróbujecie, upewnijcie się, że Wasza druga połówka także będzie go próbować... :)
 
Składniki (na 2-3 porcje):
  • 6 dużych ziemniaków podobnej wielkości
  • 6 plasterków boczku gotowanego 
  • 25dag pieczarek 
  • ½ małej cebuli, drobno poszatkowanej
  • sól i pieprz do smaku 
  • łyżka oliwy z oliwek 
  • łyżka masła

Ziemniaki dokładnie myjemy ostrą gąbką i osuszamy. Każdego nacinamy na krzyż z jednej strony, nacieramy oliwą i układamy w brytfance. Posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do nagrzanego do 200° piekarnika i pieczemy 60 minut. 

W międzyczasie przygotowujemy farsz – połowę plasterków boczku kroimy w małą kostkę i smażymy na złoto na rozgrzanej patelni, odkładamy na talerz. Pozostałe kawałki podsmażamy w całości na chrupko, upieczone kroimy w 12 pasków i także odkładamy. 

Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni po boczku rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy na nim cebulę około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pieczarki i smażymy kolejne 10 minut. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek, przyprawiamy solą i pieprzem.

Ziemniaki wyciągamy z piekarnika, nie wyłączając grzania. Ostrożnie odcinamy wierzch ziemniaka i wydrążamy łyżeczką na niewielką głębokość. Wydrążony miąższ ziemniaka dodajemy do pieczarek, rozgniatamy widelcem i mieszamy. 

Faszerujemy ziemniaki, tworząc zgrabny kopiec. Każdy przykrywamy dwoma paskami boczku i wrzucamy do piekarnika na 10-15 minut. Wyciągamy i podajemy.


PROSTY SOS CZOSNKOWY:
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2 łyżeczki gęstego jogurtu 
  • 1/2 ząbka czosnku, przeciśnięty przez praskę 
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny 
  • szczypta suszonej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku  
Mieszamy wszystkie składniki razem w miseczce. Ilość składników  podana przez ze mnie jest tylko orientacyjna - ilość czosnku można zmienić według własnych upodobań i smaku, natomiast ilość majonezu i jogurtu zależy od tego ile sosu chcemy otrzymać.


0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki