Szukaj

Tarta z jabłkami

16.01.2013 Alicja
Jeżeli lubicie jabłka i kruche ciasto to ta tarta jest dla was. Szybka i prosta w przygotowaniu z kruchym spodem i miękką masą śmietanową. Do ciepłej herbaty wprost idealna.
Składniki na ciasto:
  • 125g mąki
  • 70g cukru
  • 70g masła
  • jedno żółtko
  • odrobina wody
  • szczypta soli
Przybranie:
  • 2 jabłka
  • pół szklanki śmietany, może być 12%
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 16g cukru waniliowego
  • odrobina cukru
Do miski wsypujemy nasze składniki na ciasto, czyli mąkę, cukier. Dodajemy masło, szczyptę soli, jedno żółtko i odrobinę wody. Wyrabiamy ciasto rękami. Chodzi o to aby było  one miękkie i łatwe do uformowania. Jeżeli przez przypadek dodacie za dużo wody i ciasto będzie klejące, to dosypcie trochę mąki. Po wyrobieniu ciasta, formujemy je w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 30 min.

W tym czasie obieramy i kroimy jabłka w pół księżyce.

Do osobnego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, żółtko, cukier waniliowy i wszystko starannie mieszamy.

Po 30 min wyciągamy nasze ciasto z lodówki i rozwałkowujemy. Układamy na formie wysmarowanej tłuszczem. Postarajcie się tak wyłożyć ciasto aby jego boki były uniesione lekko do góry. Jabłka, wykładamy na ciasto, tworząc wachlarz. Całość zalewamy naszą masą.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy do niego tartę. Pieczemy ok 25-30 min, następnie wyciągamy ciasto i posypujemy je cukrem. Włączamy opcję grill w piekarniku i ponownie wkładamy do niego naszą tartę, tylko tym razem na ok 5min, aby się ładnie zarumieniła. 
Smacznego!

0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki