Kurczak na ostro z makaronem ryżowym
14.01.2013 Magda
Kuchnia chińska jest jedną z moich ulubionych, przede wszystkim ze względu na szybkość przygotowania dań oraz duży wachlarz smaków. Fakt nieposiadania woka, nie musi oznaczać rezygnacji z tego typu kuchni. Prawdą jest, że dania z woka mają unikalny smak i gotuje się w nim szybciej , jednakże w domowych warunkach wystarczy zwykła patelnia z przykrywką oraz mocny ogień, aby z kilku składników oraz odpowiednich przypraw stworzyć danie Smoka.

Składniki (na 2 porcje):
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1/2 pomarańczowej lub zielonej papryki
- 2 cebulki dymki
- 100g kiełków z fasoli mung (z puszki)
- 4 łyżki słodkiego sosu chili
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 100 g makaronu ryżowego
- około szklanki przegotowanej zimnej wody
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w paski. Przekładamy do miski, dodajemy sos sojowy, olej sezamowy i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Mieszamy i odstawiamy. Paprykę kroimy w paski, kiełki odsączamy na sicie, cebulki z dymki siekamy w piórka, a szczypior na ukos.
Przygotowujemy makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu.
Rozgrzewamy mocno patelnie. Wrzucamy na nią kurczaka i mieszając smażymy około 5 minut. Dodajemy cebulę, paprykę i dalej mieszając smażymy chwilę razem. Następnie dodajemy kiełki, sos chili i ¼ szklanki wody – mieszamy, przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy przez 3 minuty. Łyżeczkę mąki roztrzepujemy w pół szklanki wody i wlewamy na patelnię ciągle mieszając - woda z mąką błyskawicznie zagęści sos. Dodajemy dymkę, pozostawiając trochę do posypania na wierzch, mieszamy i podajemy z przygotowanym makaronem.
Przygotowujemy makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu.
Rozgrzewamy mocno patelnie. Wrzucamy na nią kurczaka i mieszając smażymy około 5 minut. Dodajemy cebulę, paprykę i dalej mieszając smażymy chwilę razem. Następnie dodajemy kiełki, sos chili i ¼ szklanki wody – mieszamy, przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy przez 3 minuty. Łyżeczkę mąki roztrzepujemy w pół szklanki wody i wlewamy na patelnię ciągle mieszając - woda z mąką błyskawicznie zagęści sos. Dodajemy dymkę, pozostawiając trochę do posypania na wierzch, mieszamy i podajemy z przygotowanym makaronem.
Etykiety:
Danie główne,
Makaron,
Mięsne
2 komentarze:
nie wiem jak tam z tym olejem sezamowym, ale sam sezam świetnie łączy się z takimi chińskimi smakami! świetna strona!
Rewelka ten kurczak - znakomity pomysł ze stroną ...ależ chce się jeść ...będę tu zaglądał ;)
pozdrawiam smakoszy ;)
Prześlij komentarz