Szukaj

Sałatka ze szpinaku z grejpfrutem i kurczakiem


24.09.2017   Magda

Zapraszam do wypróbowania niestandardowego połączenia smaków i kolorów - efekt na pewno was zaskoczy.  Ta zdrowa, świeża i lekka sałatka to idealny pomysł na romantyczną walentynkową kolację.

Składniki (na 2 porcje): 
  • średniej wielkości pierś z kurczaka
  • 4 garści świeżego młodego szpinaku 
  • 1 dojrzały różowy grejpfrut 
  • 100g ricotty lub tyle samo serka wiejskiego „z domkiem” 
  • sól i pieprz 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Składniki na dressing:
  • 1 łyżka płynnego miodu 
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo: 
  •  kilka kropli octu balsamicznego
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na łyżce oliwy, aż będzie rumiana i dobra w środku. Odkładamy na 3 minuty na deskę, aby lekko wystygła po czym kroimy w plasterki.

Szpinak myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Grejpfruta obieramy, dzielimy na cząstki i ściągamy białe błonki. Kawałki kroimy na pół i wykładamy na szpinak. Następnie, układamy na szpinak kawałki ricotty lub posypujemy odcedzonymi granulkami serka wiejskiego. Na wierzch sałatki kładziemy pokrojone kawałki piersi. 

Składniki dressingu mieszamy w miseczce i obficie polewamy sałatkę. Na koniec skrapiamy odrobiną octu balsamicznego i doprawiamy grubo mielonym pieprzem.



0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki