Szukaj

Filet z kurczaka w parmezanie

15.02.2013 Alicja

Pierś z kurczaka w parmezanie jest naprawdę pyszna. Proponuje podawać ją z ryżem i zimnym sosem kaparowym. Wszystko razem tworzy naprawdę smaczne połączenie.

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 filet z kurczaka
  • jajko
  • bułka tarta
  • 40g drobno startego parmezanu
Składniki na sos kaparowy:
  • 2 łyżki odsączonych kaparów
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka drobno startego parmezanu
  • 1 jajko, ugotowane na twardo
  • oliwa z oliwek

Na początku przygotowujemy sos kaparowy. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Aby sos był bardziej ,,mokry", dodajemy w czasie mieszania około 4-5 łyżek oliwy z oliwek. Następnie odstawiamy sos do lodówki.

Pierś z kurczaka myjemy, kroimy poziomo na pół i lekko rozbijamy tłuczkiem. Następnie obtaczamy filety w roztrzepanym jajku i w bułce tartej uprzednio wymieszanej ze startym parmezanem.

Smażymy na oleju. Ja dodaję także odrobinę masła, aby filety się pięknie zarumieniły. Pieczemy na rozgrzanym oleju z każdej strony przez około minutę, a następnie zmniejszamy moc płyty grzewczej (ja ustawiam na trójkę) i pieczemy pod przykryciem około 5-7 minut, do momentu aż się upieką w środku.


0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki