Filet z kurczaka w parmezanie
15.02.2013 Alicja
Składniki (na 2 porcje):
Na początku przygotowujemy sos kaparowy. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Aby sos był bardziej ,,mokry", dodajemy w czasie mieszania około 4-5 łyżek oliwy z oliwek. Następnie odstawiamy sos do lodówki.
Pierś z kurczaka w parmezanie jest naprawdę pyszna. Proponuje podawać ją z ryżem i zimnym sosem kaparowym. Wszystko razem tworzy naprawdę smaczne połączenie.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 filet z kurczaka
- jajko
- bułka tarta
- 40g drobno startego parmezanu
- 2 łyżki odsączonych kaparów
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka drobno startego parmezanu
- 1 jajko, ugotowane na twardo
- oliwa z oliwek
Na początku przygotowujemy sos kaparowy. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Aby sos był bardziej ,,mokry", dodajemy w czasie mieszania około 4-5 łyżek oliwy z oliwek. Następnie odstawiamy sos do lodówki.
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy poziomo na pół i lekko rozbijamy tłuczkiem. Następnie obtaczamy filety w roztrzepanym jajku i w bułce tartej uprzednio wymieszanej ze startym parmezanem.
Smażymy na oleju. Ja dodaję także odrobinę masła, aby filety się pięknie zarumieniły. Pieczemy na rozgrzanym oleju z każdej strony przez około minutę, a następnie zmniejszamy moc płyty grzewczej (ja ustawiam na trójkę) i pieczemy pod przykryciem około 5-7 minut, do momentu aż się upieką w środku.
Etykiety:
Danie główne,
Mięsne
0 komentarze:
Prześlij komentarz