Fondant au chocolat
27.03.2013 Alicja
Fondant au chocolat jest przepyszne. Mój synek jest jego największym fanem. Mięciutkie w środku, polane chrupiącą polewą kakaową. Ja przygotowuje je dzień wcześniej i przechowuje w nocy w chłodnym miejscu, smakuje wtedy najlepiej.
- 200g czekolady
- 180g cukru
- 6 jajek
- 200g masła
- 70g mąki
Składniki na polewę:
- 80g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 16g cukru waniliowego
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki zimnej wody
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Masło mieszamy razem z cukrem. Następnie dodajemy jajka i mąkę na przemian mieszając.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i na samym końcu dodajemy ją do naszego ciasta. Wszystko należy ze sobą dokłądnie wymieszać aby ciasto było jednolite. Następnie przelewamy masę do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 30 minut.
Po wyciągnieciu ciasta z piekarnika należy odczekać, aż ostygnie i wtedy zaczynamy przygotowywać naszą polewę.
Do rondelka dodajemy masło, 2 łyżki wody, cukier, cukier waniliowy oraz kakao. Gotujemy około 8 minut, ciągle mieszając aby cukier się dobrze rozpuścił. Następnie polewamy polewą nasze ciasto i pozostawiamy do ostygnięcia.
0 komentarze:
Prześlij komentarz