Szukaj

Caprese z łososiem

25.03.2013   Magda

Mój pomysł na caprese z łososiem to wariacja na temat tradycyjnej sałatki z pomidorów, mozarelli i bazylii. Wykonanie jest szybkie i bardzo proste, a połączenie smaków zaskakujące - kwaśna nuta grejpfruta idealnie łączy się ze słonymi plastrami ryby, a mozarella łagodzi gorzkawy smak cytrusa. Do podania serwuje chrupkie pieczywo

Składniki (na porcje dla 3 osób):
  • około 100g wędzonych plastrów łososia
  • 1 duży dojrzały pomidor, pokrojony w plastry 
  • 1 dojrzały różowy grejpfrut, obrany ze skóry i błonek, pokrojony w plastry 
  • 1 kulka mozzarelli, pokrojona w plasterki 
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 
  • grubo mielony pieprz



Na talerzu układamy na przemiennie plaster grejpfruta, jeden lub, jeśli są cienkie, to dwa plastry łososia, plaster pomidora oraz plaster mozzarelli, aż skończą się wszystkie składniki. Następnie posypujemy obficie szczypiorkiem i pieprzem


0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki