Caprese z łososiem
25.03.2013 Magda
Mój pomysł na caprese z łososiem to wariacja na temat tradycyjnej sałatki z pomidorów, mozarelli i bazylii. Wykonanie jest szybkie i bardzo proste, a połączenie smaków zaskakujące - kwaśna nuta grejpfruta idealnie łączy się ze słonymi plastrami ryby, a mozarella łagodzi gorzkawy smak cytrusa. Do podania serwuje chrupkie pieczywo.
Składniki (na porcje dla 3 osób):
- około 100g wędzonych plastrów łososia
- 1 duży dojrzały pomidor, pokrojony w plastry
- 1 dojrzały różowy grejpfrut, obrany ze skóry i błonek, pokrojony w plastry
- 1 kulka mozzarelli, pokrojona w plasterki
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- grubo mielony pieprz
Na talerzu układamy na przemiennie plaster grejpfruta, jeden lub, jeśli są cienkie, to dwa plastry łososia, plaster pomidora oraz plaster mozzarelli, aż skończą się wszystkie składniki. Następnie posypujemy obficie szczypiorkiem i pieprzem.
Etykiety:
Przystawki,
Ryby
0 komentarze:
Prześlij komentarz