Szukaj

Pulpeciki w sosie pomidorowym

20.03.2013   Magda

Ta potrawa idealnie wpasowuje się w moje rozumienie kategorii comfort food. Przywołuje wspomnienia tradycyjnych pulpetów mamy, syci wygłodniałych i poprawia humor w złe dni. Uwielbiam serwować sobie porcję makaronu obficie zalanego (nie tylko polanego) sosem, usiąść w fotelu, owinąć się kocem i rozkoszować się tym smakiem. Zawsze gotuje duży garnek, a co nie uda się zjeść, zamrażam w pudełkach. Dodatek krakersów jest moją modyfikacją tradycyjnego przepisu - dodają one zaskakującego smaku pulpecikom.

Składniki (na 4-5 porcji): 
  • paczka ulubionego makaronu (polecam penne, świderki lub wstążki) 
  • starty parmezan lub ser żółty do posypania 
Pulpeciki: 
  • 500g mięsa wołowo-wieprzowego 
  • 1 jajko 
  • 1łyżeczka oregano 
  • 5 krakersów 
  • sól i pieprz do smaku 
  • około 30g tartego parmezanu (może być także zwykły ser)
Sos pomidorowy: 
  • 1l soku pomidorowego 
  • 1 średnia cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • pół kubeczka śmietanki kremówki 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • sól i pieprz do smaku 
  • szklanka przegotowanej wody

Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego oregano, jajko i starty ser. Krakersy wkładamy do woreczka foliowego i wałkiem do ciasta rozkruszamy je na drobno (kruszynki powinny mieć wielkość bułki tartej). Dodajemy je do mięsa i mieszamy wszystko rękami. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy niewielkie kuleczki, układamy je na tacę i wkładamy do lodówki.

Następnie przygotowujemy sos – w robocie kuchennym szatkujemy cebulę, czosnek i oregano. W dużym, przykrywanym rondlu o grubym dnie rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy na nim przez około 5 minut cebulę z czosnkiem i oregano. Następnie dolewamy sok pomidorowy. Zazwyczaj rozcinam karton i wlewam do niego szklankę wody, aby wypłukać resztki sosu, które ukryły się w zakamarkach. Wlewam do garnka. Dodaje cukier, mieszam i doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam ogień i po jednym, wrzucam pulpeciki do sosu. Nie mieszam łyżka tylko delikatnie poruszam garnkiem, aby wszystkie kulki zanurzyły się w sosie. Częściowo przykrywam pokrywką i gotuję na średnim ogniu 25-30 minut.

Pod koniec gotowania próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Łyżkę mąki rozprowadzamy w śmietance i cienkim strumykiem dodajemy do sosu i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Gotujemy jeszcze chwilę, aby sos zgęstniał. 

Ugotowany makaron obficie polewamy sosem, układamy pulpeciki i posypujemy startym serem.



2 komentarze:

ED pisze...

no to już wiem co będzie w weekend na obiad, dzięki : )

Anonimowy pisze...

Fajny, prosty przepis. Krakersy podkreślają smak pulpecików

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki