Szukaj

Przystawka z pora i krewetek

18.03.2013 Alicja

Przystawkę tę często serwuje moja belle-mere (w dosłownym tłumaczeniu ,,piękna mama" czyli teściowa:) we Francji. Jest przepyszna, jednak jej oryginalna wersja zawiera Coquille Saint-Jacques czyli małże św. Jakuba. Niestety w związku z tym, że małże u nas są trudno dostępne, postanowiłam zastąpić je krewetkami.

Składniki (na 4 porcje):
  • około 400g gotowanych krewetek
  • 2 pory
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • masło do smażenia
Krewetki odmrażamy w mikrofali (jeżeli kupiliśmy mrożone), obieramy je i pozostawiamy na durszlaku do całkowitego wyschnięcia.

Pory obieramy, myjemy i kroimy na drobne kawałki, a następnie smażymy na maśle na średnim ogniu. Co jakiś czas mieszamy. Do por dodajemy, uprzednio posiekany czosnek i smażymy jeszcze około 2 minut. Na samym końcu dodajemy krewetki i pozostawiamy na ogniu około 7-10 minut, aż krewetki się przyrumienią. Jeżeli będą ,,za suche" dodajcie więcej masła.

Serwujemy gorące.


0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki