Przystawka z pora i krewetek
18.03.2013 Alicja
Przystawkę tę często serwuje moja belle-mere (w dosłownym tłumaczeniu ,,piękna mama" czyli teściowa:) we Francji. Jest przepyszna, jednak jej oryginalna wersja zawiera Coquille Saint-Jacques czyli małże św. Jakuba. Niestety w związku z tym, że małże u nas są trudno dostępne, postanowiłam zastąpić je krewetkami.

Składniki (na 4 porcje):
- około 400g gotowanych krewetek
- 2 pory
- 2 średnie ząbki czosnku
- masło do smażenia
Krewetki odmrażamy w mikrofali (jeżeli kupiliśmy mrożone), obieramy je i pozostawiamy na durszlaku do całkowitego wyschnięcia.
Pory obieramy, myjemy i kroimy na drobne kawałki, a następnie smażymy na maśle na średnim ogniu. Co jakiś czas mieszamy. Do por dodajemy, uprzednio posiekany czosnek i smażymy jeszcze około 2 minut. Na samym końcu dodajemy krewetki i pozostawiamy na ogniu około 7-10 minut, aż krewetki się przyrumienią. Jeżeli będą ,,za suche" dodajcie więcej masła.
Serwujemy gorące.
Etykiety:
Owoce morza,
Przystawki
0 komentarze:
Prześlij komentarz