Gulasz z karkówki
03.04.2013 Alicja

Składniki (porcja dla 2 osób):
To jedno z najszybszych dań do przygotowania. Jedyny wysiłek potrzebny do jego przyrządzenia to pokrojenie mięsa i cebuli. Reszta robi się sama. Gdy nie mam ochoty na gotowanie, a muszę coś przyrządzić (mam małego, 3-letniego głodomora w domu;) szykuje dla nas ten gulasz wraz z frytkami i bagietką.

Składniki (porcja dla 2 osób):
- 500g karkówki
- 1 średnia cebula
- 1/2 bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- odrobina mąki
- sól, pieprz, ostra papryka do smaku
Karkówkę kroimy na kawałki i obsmażamy na oleju. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy około 2-3 minut, aż cebula się zeszkli.
Mięso z cebulą posypujemy solą, pieprzem i dodajemy odrobinę mąki. Ciągle mieszamy.
Nastepnie gulasz zalewamy 150 ml przygotowanego wcześniej bulionu i dodajemy 2 łyżeczki przecieru pomidorowego. Wszystko mieszamy i przykrywamy pokrywką.
Dusimy na wolnym ogniu około 40 minut , co jakiś czas mieszając i dolewając resztę bulionu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Etykiety:
Danie główne,
Mięsne
0 komentarze:
Prześlij komentarz