Szukaj

Gulasz z karkówki

03.04.2013 Alicja

To jedno z najszybszych dań do przygotowania. Jedyny wysiłek potrzebny do jego przyrządzenia to pokrojenie mięsa i cebuli. Reszta robi się sama. Gdy nie mam ochoty na gotowanie, a muszę coś przyrządzić (mam małego, 3-letniego głodomora w domu;) szykuje dla nas ten gulasz wraz z frytkami i bagietką.

Składniki (porcja dla 2 osób):
  • 500g karkówki
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • odrobina mąki
  • sól, pieprz, ostra papryka do smaku
Na początku przygotowujemy bulion. Połowę kostki bulionu rozpuszczamy w 250l wrzącej wody.

Karkówkę kroimy na kawałki i obsmażamy na oleju. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy około 2-3 minut, aż cebula się zeszkli.

Mięso z cebulą posypujemy solą, pieprzem i dodajemy odrobinę mąki. Ciągle mieszamy.

Nastepnie gulasz zalewamy 150 ml przygotowanego wcześniej bulionu i dodajemy 2 łyżeczki przecieru pomidorowego. Wszystko mieszamy i przykrywamy pokrywką.

Dusimy na wolnym ogniu około 40 minut , co jakiś czas mieszając i dolewając resztę bulionu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.


0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki