,,Pierożki" z gruszką i orzechami laskowymi
05.04.2013 Magda
Te ,,pierożki" lub ,,szczerbate potwory'', bo to dokładnie przypominają mi z wyglądu te ciasteczka, najlepiej smakują jeszcze ciepłe, prosto z pieca. Kruche ciasto, chrupiące orzechy oraz wilgotne gruszkowe nadzienie to bardzo udany zestaw. Są proste w wykonaniu, a ich upieczenie daje ogromną satysfakcję że stworzyło się coś bardzo smacznego.
Składniki na około 20 ciasteczek:
Nagrzewamy piekarnik do 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na pół i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na placek około 3mm grubości. Z ciasta wycinamy szklanką kółka. Na każde kółko układamy po plasterku gruszki i posypujemy odrobiną orzechów. Ciastka zlepiamy jak pierogi, ale tylko po bokach. Układamy na blaszce.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż ładnie się zarumienią. Wyciągamy z piekarnika, ściągamy z blachy i studzimy. Na koniec oprószamy cukrem pudem zmieszanym z odrobiną cynamonu.
Te ,,pierożki" lub ,,szczerbate potwory'', bo to dokładnie przypominają mi z wyglądu te ciasteczka, najlepiej smakują jeszcze ciepłe, prosto z pieca. Kruche ciasto, chrupiące orzechy oraz wilgotne gruszkowe nadzienie to bardzo udany zestaw. Są proste w wykonaniu, a ich upieczenie daje ogromną satysfakcję że stworzyło się coś bardzo smacznego.

- 1 szklanka mąki i dodatkowo trochę do podsypania
- 100g zimnego masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- 2 gruszki
- około 40g posiekanych orzechów laskowych
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta cynamonu (niekoniecznie)
Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy cukier, masło pokrojone w kostkę i jajko. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest za rzadkie i lepi się do rąk, podsypujemy odrobinę mąki. Gotową kulę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Gruszki myjemy, przekrawamy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w plasterki i jeśli jest potrzeba, przycinamy w kształt półkola.
Gruszki myjemy, przekrawamy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w plasterki i jeśli jest potrzeba, przycinamy w kształt półkola.
Nagrzewamy piekarnik do 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na pół i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na placek około 3mm grubości. Z ciasta wycinamy szklanką kółka. Na każde kółko układamy po plasterku gruszki i posypujemy odrobiną orzechów. Ciastka zlepiamy jak pierogi, ale tylko po bokach. Układamy na blaszce.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż ładnie się zarumienią. Wyciągamy z piekarnika, ściągamy z blachy i studzimy. Na koniec oprószamy cukrem pudem zmieszanym z odrobiną cynamonu.
Etykiety:
Ciasteczka,
Desery,
Owoce
1 komentarze:
Super sprawa, prosty przepis ale jaka radość.
Robiłem z mąki bezglutenowej i wyszły wyśmienite.
Polecam kroić duże plastry gruszki! (ok. 5mm)
Prześlij komentarz