Szukaj

,,Pierożki" z gruszką i orzechami laskowymi

05.04.2013   Magda

Te ,,pierożki" lub ,,szczerbate potwory'', bo to dokładnie przypominają mi z wyglądu te ciasteczka, najlepiej smakują jeszcze ciepłe, prosto z pieca. Kruche ciasto, chrupiące orzechy oraz wilgotne gruszkowe nadzienie to bardzo udany zestaw. Są proste w wykonaniu, a ich upieczenie daje ogromną satysfakcję że stworzyło się coś bardzo smacznego.

Składniki na około 20 ciasteczek: 
  • 1 szklanka mąki i dodatkowo trochę do podsypania  
  • 100g zimnego masła 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 1 jajko
Dodatkowo:
  • 2 gruszki
  • około 40g posiekanych orzechów laskowych 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • szczypta cynamonu (niekoniecznie)

Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy cukier, masło pokrojone w kostkę i jajko. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest za rzadkie i lepi się do rąk, podsypujemy odrobinę mąki. Gotową kulę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Gruszki myjemy, przekrawamy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w plasterki i jeśli jest potrzeba, przycinamy w kształt półkola.

Nagrzewamy piekarnik do 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na pół i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na placek około 3mm grubości. Z ciasta wycinamy szklanką kółka. Na każde kółko układamy po plasterku gruszki i posypujemy odrobiną orzechów. Ciastka zlepiamy jak pierogi, ale tylko po bokach. Układamy na blaszce.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż ładnie się zarumienią. Wyciągamy z piekarnika, ściągamy z blachy i studzimy. Na koniec oprószamy cukrem pudem zmieszanym z odrobiną cynamonu.



1 komentarze:

Grzegorz Stras pisze...

Super sprawa, prosty przepis ale jaka radość.
Robiłem z mąki bezglutenowej i wyszły wyśmienite.
Polecam kroić duże plastry gruszki! (ok. 5mm)

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki