Szukaj

Skrzydełka Kentucky

26.06.2013   Magda


Trudno powiedzieć co najbardziej lubię w tych skrzydełkach - czy ich chrupiącą, i złocistą skórkę czy ich ostro- słodki smak? A może to, że szybko się je przygotowuje i można zrobić dużą ilość za jednym zamachem? Sama nie wiem. Zróbcie sami i oceńcie za co wy najbardziej je lubicie.

Składniki (na 2 porcje):   
  • około 10 skrzydełek z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z połowy cytryny 
  • szczypta pieprzu Cayenne 
  • pół łyżeczki roztartego rozmarynu
Pikantny dip pomidorowy: 
  • pół puszki siekanych pomidorów
  • szczypta pieprzu Cayenne 
  • łyżeczka miodu 
  • łyżeczka oliwy 
  • 1/3 pęczku szczypiorku

Skrzydełka myjemy i wkładamy do miski. Polewamy je oliwą, sokiem z cytryny i miodem. Posypujemy pieprzem Cayenne, solą i rozmarynem. Rękami mieszamy skrzydełka, wcierając zmieszane składniki marynaty. Rozgrzewamy piekarnik do 200°. Na blachę rozkładamy folię aluminiową błyszczącą stroną do góry. Układamy na niej skrzydełka i pieczemy około 20 minut. Następnie włączamy opcję grill i podpiekamy jeszcze około 10 minut na złoty kolor.

W międzyczasie gdy skrzydełka się pieką, przygotowujemy dip. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy i wlewamy pomidory. Dodajemy miód i pieprz Cayenne, mieszamy i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Ściągamy z ognia i studzimy. Podajemy w małych miseczkach z porcją skrzydełek.


0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki