Szukaj

Krem krówkowy z pistacjami


11.07.2013   Magda

Inspiracją do stworzenia tego deseru było ekstremalnie słodkie i lepkie mleko w tubce, którym tak zajadałam się w dzieciństwie - chciałam odtworzyć ten znany mi smak i udało mi się to w tym lekkim i wyrafinowanym kremie. Smak ten sam - karmelowy i słodki, ale bez przesady, lekka, puszysta konsystencja i słone pistacjami, które przełamują słodycz deseru - idealne połączenie!

Składniki (na 3 porcje):

Przyrządzanie deseru rozpoczynamy od rozpuszczenia masy krówkowej - potrzebujemy garnka z wrzątkiem oraz rondelka, który zmieści się w garnku. Do rondelka wlewamy mleko i podgrzewamy, aby było gorące. Następnie przekładamy do mleka masę krówkową i umieszczamy rondelek w garnku z gorącą wodą. Za pomocą rózgi cukierniczej rozbijamy masę na mniejsze kawałki i mieszając, staramy się rozpuścić masę w mleku. Pod wpływem ciepła oraz rozcierania po około 5 minutach mamy płynną, bursztynową masę. Wyciągamy rondelek i odstawiamy na 10 minut do lekkiego ostygnięcia.

W międzyczasie ubijamy dwa białka ze szczyptą soli - ubijamy do momentu aż białka są maksymalnie sztywne i błyszczące.

Do ostygniętej masy krówkowej najpierw dodajemy serek homogenizowany i mieszamy, a następnie, po łyżce, dodajemy ubite białka i rózgą cukierniczą delikatnie wszystko mieszamy. Gotowy krem przekładamy do pucharków i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

Przed podaniem posypujemy deser posiekanymi pistacjami.


0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki