Szukaj

Placuszki z bakłażana


09.07.2013   Magda
Chcecie spróbować czegoś nowego - oto alternatywa dla znanych i lubianych placków ziemniaczanych. Pyszne i chrupiące placuszki z bakłażana - do przegryzania, jako dodatek lub nawet danie główne. Pycha!

Składniki (na 12 placuszków):
  • 1 bakłażan
  • 150g kaszki kuskus
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 białko jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • szczypta chilli w proszku
  • olej do smażenia

Dip jogurtowy:
  • pół zielonego ogórka
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • kilka listków mięty
  • sól i pieprz do smaku
Bakłażana myjemy, kroimy w dużą kostkę i obficie solimy. Ostawiamy na 10 minut aby się spocił po czym osuszamy ręcznikiem papierowym. Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.

Do robota kuchennego wrzucamy czosnek i cebulę i bardzo drobno szatkujemy. Następnie dodajemy kawałki bakłażana i razem wszystko szatkujemy. Przekładamy na talerz. Jeśli masa jest zbyt mokra, można odsączyć ją przez szmatkę kuchenną – jak ziemniaki do placków ziemniaczanych. Do bakłażana dodajemy kaszkę kuskus, sól, pieprz, białko oraz skrobię. Masę zagniatamy rękami i formujemy placuszki.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki na średnim ogniu na złoty kolor. Upieczone placuszki układamy na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Przygotowujemy szybki dip – ogórka obieramy, usuwamy pestki i ścieramy na tarce. Dodajemy do niego jogurt, sól, pieprz i posiekaną miętę. Podajemy z ciepłymi placuszkami.


0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki