Placuszki z bakłażana
09.07.2013 Magda
Chcecie spróbować czegoś nowego - oto alternatywa dla znanych i lubianych placków ziemniaczanych. Pyszne i chrupiące placuszki z bakłażana - do przegryzania, jako dodatek lub nawet danie główne. Pycha!
Składniki (na 12 placuszków):
- 1 bakłażan
- 150g kaszki kuskus
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 1 białko jajka
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- szczypta chilli w proszku
- olej do smażenia
Dip jogurtowy:
- pół zielonego ogórka
- 3 łyżki gęstego jogurtu
- kilka listków mięty
- sól i pieprz do smaku
Do robota kuchennego wrzucamy czosnek i cebulę i bardzo drobno szatkujemy. Następnie dodajemy kawałki bakłażana i razem wszystko szatkujemy. Przekładamy na talerz. Jeśli masa jest zbyt mokra, można odsączyć ją przez szmatkę kuchenną – jak ziemniaki do placków ziemniaczanych. Do bakłażana dodajemy kaszkę kuskus, sól, pieprz, białko oraz skrobię. Masę zagniatamy rękami i formujemy placuszki.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki na średnim ogniu na złoty kolor. Upieczone placuszki układamy na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Przygotowujemy szybki dip – ogórka obieramy, usuwamy pestki i ścieramy na tarce. Dodajemy do niego jogurt, sól, pieprz i posiekaną miętę. Podajemy z ciepłymi placuszkami.
Etykiety:
Przystawki,
Wege
0 komentarze:
Prześlij komentarz