Szukaj

Zupa cebulowa z grzankami


16.07.2013   Magda

Zupa cebulowa jest dla mnie potwierdzeniem, że cebula potrafi być wspaniałym głównym elementem dania, który nadaje potrawą niesamowity smak i charakter. Ta zupa właśnie taka jest - zaskakuje prostotą wykonania, minimalizmem składników i niepowtarzalnym słodkim smakiem karmelizowanej cebuli. 
 
Składniki (na 2 porcje): 
Dodatkowo: 
  • 2 kromki chleba
  • żółty ser

Cebule obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w średniej grubości talarki. Do garnka z grubym dnem wrzucamy masło i rozpuszczamy. Gdy zacznie się pienić, wrzucamy pokrojoną cebulę, solimy, dodajemy łyżkę octu balsamicznego i smażymy przez około 20 minut, na średnim ogniu, aż cebula będzie miękka, szklista i słodka. 

Następnie zwiększamy ogień, wlewamy wino i mieszamy. Gdy wino wyparuje, wlewamy bulion, wrzucamy listki tymianku i wszystko gotujemy na małym ogniu, pod półprzykryciem przez około 15 minut.

Na chwilę przed końcem gotowania zupy, zabieramy się za zrobienie grzanek - kromki chleba układamy na blaszce do pieczenia, trzemy na nie dużo sera i wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika. Pieczemy do chwili gdy ser się rozpuści a kromki zrobią się złociste. Podajemy z gotową zupą.

0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki