Piwne ciasto czekoladowe
26.09.2014 Magda

Zachwycił mnie w tym przepisie intensywny czekoladowy smak ciasta z niespotykaną smakową nutką - lekko cierpką, jakby drożdżową, ale delikatną i pasującą do czekolady. Zwieńczeniem jest jeszcze więcej pysznej czekolady w postaci grubej warstwy polewy.
Składniki (na formę o średnicy ok. 21 cm):
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki dobrego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 200ml ciemnego piwa (użyłam Portera)
- 150g masła
Polewa czekoladowa:
- 100g czekolady
- 2 łyżki wody
- 50g masła
- 1 łyżka cukru
Do garnka z grubym dnem wkładamy masło, kakao, cukier i 3 łyżki piwa. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się składników, następnie dolewamy pozostałe piwo i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W międzyczasie wykładamy formę do pieczenia papierem i przygotowujemy suche skład - mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą.

Gdy ciasto ostygnie, możemy zająć się robieniem polewy - do rondelka z grubym dnem przekładamy masło, cukier, wodę i drobno siekaną czekoladę. Rozpuszczamy wszystko na średnim ogniu i mieszamy rózgą do uzyskania gładkiej i płynnej polewamy. Gotową polewamy obficie polewamy ciasto, pozwalając jej spływać po brzegach.
1 komentarze:
Muszę w końcu upiec piwne ciacho. No muszę! Twoje mnie zachwyciło :)
Prześlij komentarz