Pizza z dynią, szałwią i fetą
29.09.2014 Magda
Bardzo gustuje w domowej pizzy i prędzej mi do zrobienia własnej pizzy niż do pójścia na łatwiznę, czyli do pizzerii. A mogę się założyć, że takiej pizzy jak dzisiaj proponuje, nie zje się w zwykłej pizzerii. Na wierzchu perła jesiennego stołu - słodkawa, mięsista dynia, dodatkowo aromatyczna szałwia, a dla przełamania smaku ostra cebula i słona feta. Wszystko pod warstwą ciągnącego sera. Dla takich pyszności warto zostać w domu.
Składniki na dwie małe pizze:
- 250g mąki
- 20g świeżych drożdży
- 150ml gorącej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 350g pieczonej dyni*
- pół czerwonej cebuli, poszatkowanej w średnie piórka
- 20g fety
- pół kuli mozzarelli
- kilka listków świeżej szałwii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz do smaku

Drożdże rozcieramy z cukrem, następnie dodajemy wodę, olej i mieszamy. Do dużej miski dodajemy mąkę, szczyptę soli i tworzymy otwór. Do niego wlewamy roztwór drożdżowy i mieszamy go z mąka za pomocą widelca. Gdy ciasto będzie stawiać oprócz, oczyszczamy widelec i wyrabiamy ciasto rękami przez około5 minut. Jeśli ciasto przykleja się do rąk, podsypujemy odrobiną mąki. Ciasto jest gotowe gdy jest gładkie i sprężyste. Zostawiamy je w misce, przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Etykiety:
Danie główne,
Wege
4 komentarze:
te dodatki na pizzy idealne!
Baaaaardzo jestem ciekawa takiej pizzy, z dynią jeszcze nigdy nie jadłam :)
Ooo, to połączenie mi się podoba. I to bardzo! Zapisuję przepis :)
Pizza z dynią...hmm jeszcze takiej nie jadłam. Ale wygląda naprawdę zachęcająco.
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie
Prześlij komentarz