Pancakesy dyniowe
01.10.2014 Magda
Jak podkręcić zwykłe placki, aby były jeszcze smaczniejsze? Dodaj do ciasta słodkawego miąższu z dyni, który nada im wilgotności i wyjątkowego smaku. Takie placki oprószone cynamonowym cukrem pudrem wprawią nas w dobry nastrój na początek dnia lub poprawią humor w czasie podwieczorku.

- 3/4 szklanki purée dyniowego*
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- 5-6 łyżek mąki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju oraz 2 krople do wysmarowania patelni
- cukier puder
- cynamon
- masło
* Dynie porządnie szorujemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Nastawiamy piekarnik na 200º, blachę do pieczenia wykładamy papierem. Dynię kroimy na średniej wielkości kawałki i układamy na papierze skórą do dołu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50-60 minut. Po tym czasie, sprawdzamy miękkość dyni widelcem, widelec ma łatwo się wbijać. Upieczoną dynię odstawiamy do ostygnięcia. Następnie, oddzielamy miąższ od skórki i blendujemy na gładko. Purée można przechowywać w lodówce do tygodnia, w szczelnym pudełku.
Purée dyniowe przekładamy do miski, dodajemy mleko, olej, jajko, olej i dokładnie mieszamy rózgą kuchenną. Do mokrych składników przesiewamy mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy na gęstą masę.

Placki podajemy gorące, obficie oprószone cukrem pudrem zmieszanym ze szczyptą cynamonu. Dobrze smakują także z kawałkiem masła, któremu pozwalamy się smakowicie rozpuścić na wierzchu placków.
1 komentarze:
wyglądają ślicznie!
Prześlij komentarz