Pstrągi z grilla z pesto bazyliowym
28.07.2015 Magda\
Miejscowość w której mieszkam znajduje się niedaleko dobrze prosperujących łowisk pstrągów. Sposobność kupienia naprawdę świeżej ryby sprawiła, że pstrąg jest u mnie obowiązkową opcją na grilla. Jego delikatne mięso idealnie przechodzi smakami podczas pieczenia, dobrze odchodzi od ości i jest bardzo soczyste. Pieczenie go w folii, z aromatycznym pesto, wydobywa z ryby to co najlepsze.
Składniki (na 2 osoby):
- 2 pstrągi patroszone, około 250g każdy
- 1 cytryna, wyszorowana
- sól i świeżo mielony pieprz
- 2 ząbki czosnku
Na pesto:
- garść świeżej bazylii
- 3-4 orzeszki nerkowca
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka tartego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Do robota kuchennego wkładamy umytą bazylię, orzechy, sól i pieprz oraz starty parmezam. Włączamy obroty i stopniowo dodajemy oliwę. Siekamy do uzyskania porządanej konsystencji pesto.
Ryby myjemy dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Z obu stron każdej ryby, robimy 3, niezbyt głębokie nacięcia.
Układamy każdą rybę z osobna na dużych kawałka folii aluminiowej. Środek ryby doprawiamy solą, pieprzem, rozsmarowujemy pół łyżeczki pesto i wkładamy 2 plasterki cytryny. W nacięcia ryby wkładamy pokrojony w plasterki czosnek.
Rybę, z każdej strony dokładnie nacieramy pesto bazyliowym. Rybę zamykamy w kieszonkę z folii aluminiowej - mocno zaciskamy łączenia, ale zostawiamy przestrzeń w koło ryby na parę, która się wytworzy podczas grillowania.
Gotowe paczuszki układamy nad gorącymi węglami i grillujemy od 20 do 30 minut w zależności od grubości ryby. Dla mnie wyznacznikiem jest dobrze ścięte oko ryby. Na 5 minut przed końcem grillowania, możemy paczuszki otworzyć aby odparować wodę która zebrała się na dnie folii.
Podajemy gorące, z cząstką cytryny i tymiankiem cytrynowym dla smaku.
Etykiety:
Danie główne,
Ryby
0 komentarze:
Prześlij komentarz