Kiełbaski z grilla w marynacie barbecue
30.07.2015 Magda
Przewrotnie niż zostało to opisane w tytule posta, głównym bohaterem tego przepisu nie są kiełbaski a pyszna marynata barbecue. Kiełbaski są tylko nośnikiem i pretekstem do przedstawienia pomysłu na pyszny, szybki i sprawdzający się do wszystkiego sos. Nie wymaga gotowania, wystarczy do niego kilka sprytnie dobranych półśrodków, a efekt jest piorunujący.

Składniki (na 2 porcje):
- 250g cienkich surowych drobiowych kiełbasek
Na sos barbecue:
- 3 łyżki dobrego keczupu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka sosu Worcester
- łyżka cydru jabłkowego (można zastąpić sokiem jabłkowym)
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- szczypta pieprzu Cayenne

Składniki marynaty łączymy dokładnie w misce po czym wkładamy do niej kiełbaski i dokładnie obtaczamy je w marynacie.
Najlepszy efekt smakowy osiągniemy jeśli zostawimy kiełbaski w lodówce obtoczone marynatą przez minimum godzinę.
Kiełbaski w marynacie wykładamy na tackę do grillowania i pieczemy na rozgrzanych węglach aż ładnie się przypieką. Od razu podajemy gorące z ulubioną sałatką na grilla.
Etykiety:
Danie główne,
Mięsne
0 komentarze:
Prześlij komentarz