Szukaj

Zupa z bobu z miętą


03.08.2015   Magda

Bób, czyli zielony skarb każdego lata, to pyszne oraz zdrowe warzywo, które warto pożerać garściami i w pełni wykorzystać w krótkim sezonie jego dostępności. Bób ma bardzo dużo białka oraz witamin a przy tym prawie zero tłuszczu i jest niskokaloryczny, innymi słowy, warto go jeść. W dzisiejszym przepisie polecam go w wersji zielonego kremu, z dodatkiem odświeżającej mięty, która pomoże na efekt balonika przytrafiającym się przy bobie. 

Składniki (na 4 porcje):
  • 1kg ugotowanego i obranego bobu
  • 1 dużą cukinia
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorem
  • 8 dużych listków mięty
  • 1l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Cebulkę dymkę siekamy w półplasterki, szczypior odkładamy. Cukinie myjemy i kroimy w kostkę. Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwy i podgrzewamy, następnie wrzucamy na nią cebulkę i smażymy około minute. Do cebuli dodajemy cukinie i smażymy jeszcze 4-5 minut. Po tym czasie, wlewamy bulion warzywny i zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy pod półprzykryciem aż cukinia zmięknie.

Gdy cukinia jest już miękka, wrzucamy do zupy wcześniej ugotowany i obrany bób. Gotujemy jeszcze 5 minut. Następnie ściągamy zupę z ognia. Dodajemy do niej listki mięty i połowę posiekanego szczypiorku - resztę zostawiamy do dekoracji. Zupę blendujemy na gładko. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorącą, posypaną świeżym szczypiorem.



1 komentarze:

Magdalena Kuchaja pisze...

super krem!

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki