Szukaj

Sałatka grillowa jak grecka


21.08.2015   Magda

Lekki i letni dodatek do grilla to podstawa, dlatego na stole musi pojawić się sałatka, która zrównoważy sytość mięsiwa oraz innych pieczonych smakowitości. Sałatka grecka u mnie to już grillowa klasyka - pyszna, szybka w wykonaniu i chrupiąca. Świetnie pasuje do każdego rodzaju mięs a także z czosnkowymi grzankami i pieczonym ziemniakiem.

Składniki (na 3-4 porcje):
  • 3 mini sałaty rzymskie
  • 400g pomidorków cherry
  • 1 średnia czerwona cebula
  • opakowanie sera feta
  • 1 duży ogórek szklarniowy
Dressing:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy
  • szczypta soli
  • pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Umytą sałatkę rwiemy na małe kawałki i układamy na dużym półmisku. Pomidorki cherry myjemy i jeśli są duże, przekrawamy na pół, małe zostawiamy w całości. Układamy je na sałacie. Ogórka porządnie myjemy, przekrawamy na pół, kroimy w półplasterki i także układamy na sałacie. Czerwoną cebulę kroimy w cieniutkie półplasterki i układamy na sałacie oddzielne piórka. Ser feta odcedzamy z zalewy, kroimy w kostkę i przekadamy na sałatkę - odrobinę możemy zostawić, aby przybrać sałatkę przed podaniem.

Do słoiczka wkładamy wszystki składniki do marynaty, zakręcamy i mocno trzepiemy, aż uzyskamy konsystencje emulsji. Gotowym dressingiem polewamy sałatkę zaraz przed podaniem. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki, aby obtoczyły się w dressingu. Na wierzch układamy odłożone kawałki fety i skarapamy je odrobiną dressingu.


0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki