Tarator czyli bułgarski chłodnik z ogórka
08.07.2015 Magda
Ostatnie upalne dni sprawiły, że poczułam się jak na wakacjach w Bułgarii, gdzie słońce było bardzo gorące a zimne drinki naprawdę zimne. Zimny był także tarator, którego próbowałam w ostatni dzień pobytu. Był świeży, orzeźwiający i mocno czosnkowy, dla mnie po prostu idealny. Dla ożywienia tamtych wspomnień i orzeźwienia zrobiłam tarator w domu i od razu zrobiło się bardzo wakacyjnie.
Składniki (na 2 duże porcje):
- 0,5 kg ogórków gruntowych
- 2 małe ząbki czosnku
- 0,5 maślanki
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- mały pęczek koperku
- 2 łyżki łuskanego słonecznika
- 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
- sól i grubo mielony pieprz


Ogórki dokładnie odsączamy, dodajemy do maślanki wraz z koperkiem. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy dobrze schłodzony i posypany uprażonym słonecznikiem.
Etykiety:
Przystawki,
Wege,
Zupa
0 komentarze:
Prześlij komentarz