Kluchy leniwe z truskawkami
15.07.2015 Magda
Dla mnie to jedzenie mistrzów, najlepsza nagroda na obiad i jedno z ulubionych dań dzieciństwa - parujące twarogowe kluchy, a do tego słodki mus truskawkowy i zimna rozpływająca się bita śmietana. Czego chcieć więcej w letnie popołudnie?
- 250 g twarogu
- 2/3 szklanki mąki
- 1 duże jajko
- 500g słodkich truskawek - umytych i bez szypułek
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 ml śmietanki kremówki
- listki mięty do ozdoby

Gdy woda zawrze, solimy ją i wrzucamy do niej kluski. Kluski są gotowe po 2 minutach po wypłynięciu na wierzch wody. Cedzakiem wyciągamy na talerz.
W międzyczasie, truskawki wrzucamy do robota kuchennego, dodajemy cukier i rozdrabniamy na drobno. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na pół sztywno.
Kluski polewamy obficie musem z truskawek, dekorujemy kleksem z bitej śmietany i listkiem mięty.
0 komentarze:
Prześlij komentarz