Szukaj

Czekoladowy budyń jaglany


01.09.2015   Magda


Budyń jaglany bije tradycyjny budyń na łeb i szyję. Nie tylko jest dużo zdrowszy i przede wszystkim nie z proszku, ale jego smak jest szczególnie wyjątkowy i intensywnie czekoladowy. Nie trzeba się obawiać, że kasza jaglana będzie w nim wyczuwalna - jeśli dobrze się budyń zblenduje, założę się że komukolwiek go podacie, nie zgadnie że jest z kaszy. Zamiast cukru słodzę go dojrzałym bananem, ale jeśli ktoś lubi więcej słodkości, polecam miód lub brązowy cukier.

Składniki (na 3 porcje):
  • 1 szklanka tłustego mleka
  • 1 szklana przegotowanej wody
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 7 kostek gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kakao
  • dojrzały banan
  • szczypta soli
Kaszę jaglaną dokładnie opłukujemy na sicie. Następnie wsypujemy ją do garnka i zalewamy mlekiem i wodą. Dodajemy szczyptę soli i wstawiamy na średni gaz. Gdy kasza zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem do chwili gdy jest bardzo miękka - około 15 minut. W czasie gotowania, mieszamy kaszę od czasu do czasu.

Ugotowaną kaszę ściągamy z ognia, dodajemy do niej 6 kostek czekolady i kakao, przykrywamy na 5 minut aby ciepło kaszy rozpuściło czekoladę.

Do kaszy z czekoladą dodajemy pokrojonego banana i za pomocą blendera, miksujemy wszystko na gładki, aksamitny budyń. Gotowy budyń możemy podawać na ciepło lub na zimno, z kawałkiem banana i wiórkami czekolady.


13 komentarze:

Magdalena Kuchaja pisze...

budyń jaglany to jeden z moich ulubionych deserów!

Olga Smolec-Kmoch pisze...

I ja uwielbiam kaszę jaglaną w postaci budyniu! Ale w wydaniu czekoladowym jeszcze nie próbowałam :) Dzięki za inspirację!

Lady laura. pisze...

Świetny deser.

Maja Wierzbicka pisze...

jaki świetny!:)
Zapraszam do mnie :)

kuchcikOla pisze...

Ale pysznie prezentuje się ten budyń! :) Wygląda na intensywnie czekoladowy, a ja taki lubię najbardziej :)

Smaczna Strona pisze...

Dziękuje za tyle miłych komentarzy. Budyń jest rzeczywiście przepyszny, mocno czekoladowy i kremowy. Aż dziw że jest z kaszy.

Anonimowy pisze...

Czy zamiast kaszy jaglanej można użyć manną

Smaczna Strona pisze...

Można użyć kaszy manny, ale lepiej nie gotować jej na zbyt gęsto. Jeśli jednak będzie bardzo gęsta, podczas blendowania można dolać trochę ciepłego mleka.

Ewelina Ratza pisze...

Tłuste mleko w sensie , że 3,2% wystarczy ?

Smaczna Strona pisze...

Tak, takie mleko jest dobre.

Marika pisze...

A czy budyn mozna zrobic z kasza ugotowana dzien wczesniej?wczesniej kasze ugotowalam na wodzie.

Marika pisze...

A czy budyn mozna zrobic z kasza ugotowana dzien wczesniej?wczesniej kasze ugotowalam na wodzie.

Smaczna Strona pisze...

Oczywiście, że można, ale proponuje wtedy zamiast mleka dodać do niego śmietanki kremówki i dopiero zmiksować, aby uzyskać podobną, kremową konsystencję.

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki