Szukaj

Zapiekane gruszki z owsianą kruszonką


03.09.2015   Magda

Gorące zapiekane gruszki pod kruszonką to wspaniały deser na jesienne dni. Napełnia dom zapachem cynamonu i pieczonych owoców, poprawia nastrój i osładza życie bez wyrzeczeń. Jeśli gruszki są bardzo słodkie, można w ogóle zrezygnować z dodawania do nich cukru, wtedy wystarczy tylko cukier z kruszonki. Dla tych co nie są na diecie, polecam podania dania z lodami, dla tych bardziej restrykcyjnych - łyżka bitej śmietany bez cukru wystarczy. 

Składniki (na 2 porcje): 
  • 1 duża, słodka gruszka
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
Kruszonka: 
  • 2 łyżki owsianki, użyła wielozbożowej
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła 
  • 1 łyżka brązowego cukru 
  • 1 łyżka płatków migdałowych 
Piekarnik nagrzewamy do 180°. Umytą gruszkę kroimy na ćwiartki, usuwamy z nich gniazda nasienne, przekrawamy jeszcze na pół i kroimy w plasterki. Przekładamy gruszkę do miski, dodajemy sok z cytryny, cynamon i dokładnie mieszamy - przekładamy do kokilek. 

Płatki owsiane mieszamy z rozpuszczonym masłem, cukrem i migdałami. Gotową kruszonką przykrywamy gruszki w kokilkach. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do momentu gdy kruszonka jest złocista - około 20 minut. Podajemy ciepłe, z lodami/śmietanką kremówką lub bez dodatków.


0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki