Szukaj

Pieczone figi z mascarpone i pistacjami


09.09.2015   Magda

Pieczone figi to bardzo dobry pomysł na elegancki i wykwintny deser, którego wykonanie nie zajmie nam dużo czasu. Także przygotowanie go dla większej ilości gości jest bezproblemowe. Mogę zapewnić, że goście będą się rozpływać, pytać o przepis i pewnie o dokładkę, więc zawsze w zapasie, można do formy włożyć o 4 więcej. 

Składniki (na 2 porcje):
  • 4 dojrzałe figi
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki likieru cytrynowego
  • 2 łyżki mascarpone
  • mała garstka łuskanych pistacji
Nastawiamy piekarnik na 200º na opcję grill. Figi myjemy i odcinamy czubek, następnie nacinamy na krzyż i wkładamy do małego naczynia żaroodpornego - naczynie musi być takiej wielkości, aby figi podczas pieczenia, nie przewróciły się.

Na blachę do pieczenia wykładamy papier i kładziemy na nim pistacje, które następnie wkładamy do piekarnika i prażymy 3-5 minut. W międzyczasie do naciętych fig, wlewamy po łyżeczce miodu i likieru cytrynowego. Z piekarnika wyciągamy pistacje i wstawiamy figi. Pieczemy 15 minut.

Gdy figi się pieką, siekamy pistacje i przekładamy mascarpone do małej salaterki. Po upływie 15 minut, figi są gotowe. Podajemy je gorące, w nacięcia nakładamy małą porcję mascarpone, polewamy syropem powstałym podczas pieczenia i posypujemy prażonymi pistacjami.

5 komentarze:

Magdalena Kuchaja pisze...

super pomysł na deser :)

Olga Pi pisze...

Pysznie i prosto, czyli tak, jak lubię:)

Natalie pisze...

Proste i pyszne! Uwielbiam takie desery :)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

gin pisze...

W prostocie siła :) Uwielbiam tak przygotowane figi :)

wedelka pisze...

Cudowności :)

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki