Szukaj

Zupa krem z batatów


14.09.2015   Magda

Zupa z batatów to propozycja dla tych co poszukują nowych, intrygujących smaków. W tej zupie łączą się smaki słodkie, od ziemniaków i marchewki, pikantne - przyprawy oraz lekko kwaśny posmak od subtelnie cytrusowego imbiru i cytryny. Intensywne smaki można złagodzić kleksem śmietany, ja w tym zestawieniu najlepiej lubię kwaśną, lub można całkowicie zaszaleć i zabielić zupę odrobiną mleczka kokosowego. Pycha!

Składniki (na 3-4 porcje):
  • 3 bataty
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • szczypta chili
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie - czarnuszka
Bataty obieramy, myjemy i kroimy w średniej wielkości kawałki. To samo robimy z marchewką. Cebulę obieramy i drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.

Do garnka wlewamy oliwę i gdy się nagrzeje, wrzucamy na nią cebulę i czosnek. Często mieszając, smażymy około 2-3 minuty. Następnie dodajemy bataty i marchewkę i smażymy jeszcze minutę. Następnie zalewamy wszystko bulionem i zagotowujemy. 

Gdy zacznie się gotować, dodajemy do niej starty imbir, chili, odrobinę soli i pieprzu - dopiero po zblendowaniu doprawimy resztą do smaku. Zmniejszamy ogień i gotujemy aż warzywa będą miękkie - u mnie około 15 minut. 

Po tym czasie, ściągamy zupę z ognia i blendujemy na gładko. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy gorącą posypaną odrobiną chilli i czarnuszką.


2 komentarze:

Magdalena Kuchaja pisze...

świetny krem!

Natalia Pałac pisze...

Teraz mnie zaskoczyłaś, nigdy bym nie wpadła na krem z batatów! Świetny pomysł :D

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki