Zupa krem z batatów
14.09.2015 Magda
Zupa z batatów to propozycja dla tych co poszukują nowych, intrygujących smaków. W tej zupie łączą się smaki słodkie, od ziemniaków i marchewki, pikantne - przyprawy oraz lekko kwaśny posmak od subtelnie cytrusowego imbiru i cytryny. Intensywne smaki można złagodzić kleksem śmietany, ja w tym zestawieniu najlepiej lubię kwaśną, lub można całkowicie zaszaleć i zabielić zupę odrobiną mleczka kokosowego. Pycha!


Składniki (na 3-4 porcje):
- 3 bataty
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- szczypta chili
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie - czarnuszka
Do garnka wlewamy oliwę i gdy się nagrzeje, wrzucamy na nią cebulę i czosnek. Często mieszając, smażymy około 2-3 minuty. Następnie dodajemy bataty i marchewkę i smażymy jeszcze minutę. Następnie zalewamy wszystko bulionem i zagotowujemy.
Gdy zacznie się gotować, dodajemy do niej starty imbir, chili, odrobinę soli i pieprzu - dopiero po zblendowaniu doprawimy resztą do smaku. Zmniejszamy ogień i gotujemy aż warzywa będą miękkie - u mnie około 15 minut.
Po tym czasie, ściągamy zupę z ognia i blendujemy na gładko. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy gorącą posypaną odrobiną chilli i czarnuszką.
Etykiety:
Przystawki,
Wege,
Zupa
2 komentarze:
świetny krem!
Teraz mnie zaskoczyłaś, nigdy bym nie wpadła na krem z batatów! Świetny pomysł :D
Prześlij komentarz