Mus czekoladowy z pomarańczową kruszonką
13.11.2015 Magda
Intensywnie czekoladowy, puszysty mus z aromatyczną nutą pomarańczy wkrótce stanie się Waszym ulubionym deser. Jest istną rozkoszą podniebienia, słodką chwilą zapomnienia. A fakt, że naprawdę prosto się go robi, tym bardziej zachęca aby się niem zajadać i zajadać.

- 150ml śmietanki kremówki
- 80g czekolady deserowej
- łyżeczka śmietan-fixu
- białko z jednego jaja
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżeczki cukru pudru
- szczypta soli
Do przybrania:
- skórka otarta z całej pomarańczy
- 3 łyżki grubego cukru
Czekoladę dzielimy na kostki, wsadzamy do żaroodpornej miski i rozpuszczamy ją w kąpieli wolnej. Ostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Ostudzoną czekoladę, cieniutką stróżką, wlewamy do śmietany, nie przestając ją miksować na niskich obrotach. Na początku może się wydawać, że czekolada się rozdziela od śmietany, ale dzięki delikatnemu miksowaniu wszystko się dobrze wymiesza.
Do czekoladowej śmietanki dodajemy stopniowo ubite białka i bardzo delikatnie mieszamy, aż uzyskamy jednolity w kolorze mus. Gotowy deser przekładamy do pucharków, ozdabiamy z góry kleksem białej śmietany i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Przed samym podaniem ścieramy skórkę z pomarańczy i przekładamy ją do moździerza. Dodajemy do niej cukier i ucieramy, aż uzyskamy pomarańczowe słodkie kryształy. Taką posypką dekorujemy mus z wierzchu i od razu podajemy.
0 komentarze:
Prześlij komentarz