Pieczarki faszerowane dynią, boczkiem i fetą
03.11.2015 Magda
Wielka złocista dynia często gości w mojej kuchni tej jesieni i inspiruje do coraz to nowych zastosowań. Jeśli przypadkiem macie porządny kawałek pieczonej jesiennej piękności, polecam wykorzystać ją do tej przystawki. Łączy ona w sobie słodki smak dyni, słoną fetę i wędzony posmak boczku. Pieczarki służą jako pyszne spodeczki dla smakowitego farszu.- 6 bardzo dużych pieczarek
- 500g upieczonej dyni
- 150g sera feta
- 150g boczku wędzonego
- szczypta tymianku
- pieprz do smaku
- 1 duży ząbek czosnku
- oliwa
- szczypta soli
Ząbek czosnku ścierany na tarce, posypujemy solą i nożem rozcieramy na pastę. Oczyszczone pieczarki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Nacieramy je od środka pastą czosnkową. Skrapiamy oliwą i odstawiamy.Piekarnik nagrzewamy do 180°. Boczek kroimy w kostkę, to samo robimy z upieczoną dynią i fetą - wszystko wkładamy do jednej miski. Dodajemy pieprz, roztarty w dłoniach tymianek i delikatnie mieszamy. Kapelusze pieczarek faszerujemy porządną porcją farszu - najlepiej to robić rękami i delikatnie uciskać.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut, aż wierz będzie lekko podpieczony a pieczarki miękkie. Podajemy gorące same lub z ulubionym pieczywem.
Etykiety:
Mięsne,
Przystawki






0 komentarze:
Prześlij komentarz