Karmelizowane figi z ricottą podawane na grzankach
06.11.2015 Magda

Jeśli mamy chwilę czasu w leniwy sobotni lub niedzielny poranek na przygotowanie specjalnego śniadania, gorąco polecam chrupiące grzanki z ricottą i karmelizowany figami. Obiecuję, że zakochacie się w tym słodko-słonym połączeniu smaków, które rozpromieni każdy jesienny poranek. To też świetna propozycja przystawki na przyjęcie - wykwintna i prosta.

- kilka kromek dobrego chleba - u mnie chlebek tygrysi
- 4 dojrzałe figi
- duża łyżka miodu
- łyżka masła
- 3 łyżki ricotty
- sól i pieprz do smaku
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego łyżkę miodu. Następnie układamy przygotowane plasterki fig. Karmelizujemy figi z każdej strony przez około 3 minuty, delikatnie przewracając i polewając tworzącym się sosem.
Tosty smarujemy grubą warstwą ricotty, na nią układamy karmelizowane figi i wszystko polewamy sosem z patelni. Podajemy gorące, a jeśli sosu jest za mało, można dodatkowo podać miód do polania.
Etykiety:
Owoce,
Przystawki,
Wege
2 komentarze:
ricotta i figi to połączenie (jedno z wielu), które bardzo lubię :)
Uwielbiam !!! Poza tym przepiekne zdjecia !
Prześlij komentarz