Szukaj

Karmelizowane figi z ricottą podawane na grzankach


06.11.2015   Magda

Jeśli mamy chwilę czasu w leniwy sobotni lub niedzielny poranek na przygotowanie specjalnego śniadania, gorąco polecam chrupiące grzanki z ricottą i karmelizowany figami. Obiecuję, że zakochacie się w tym słodko-słonym połączeniu smaków, które rozpromieni każdy jesienny poranek. To też świetna propozycja przystawki na przyjęcie - wykwintna i prosta.

Składniki (na 2 porcje):
  • kilka kromek dobrego chleba - u mnie chlebek tygrysi
  • 4 dojrzałe figi
  • duża łyżka miodu
  • łyżka masła
  • 3 łyżki ricotty
  • sól i pieprz do smaku
Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacieFigi myjemy i kroimy w grube plasterki. Ricottę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na dobrze rozgrzanej patelni grillowej podpiekamy kromki chleba.

Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego łyżkę miodu. Następnie układamy przygotowane plasterki fig. Karmelizujemy figi z każdej strony przez około 3 minuty, delikatnie przewracając i polewając tworzącym się sosem.

Tosty smarujemy grubą warstwą ricotty, na nią układamy karmelizowane figi i wszystko polewamy sosem z patelni. Podajemy gorące, a jeśli sosu jest za mało, można dodatkowo podać miód do polania.


2 komentarze:

Karmel-itka pisze...

ricotta i figi to połączenie (jedno z wielu), które bardzo lubię :)

Kaja Lelonek-Laber pisze...

Uwielbiam !!! Poza tym przepiekne zdjecia !

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki