Krem z kalafiora z kuminem
01.04.2016 Magda

- 1 średni kalafior
- łyżeczka nasion kuminu
- łyżeczka kurkumy
- olej
- łyżka masła
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i świeżo mielony pieprz
- oliwa do skropienia

W międzyczasie, szatkujemy na drobno cebulę i czosnek. W dużym garnku rozpuszczamy masło i szklimy na nim poszatkowane warzywa. Następnie, dodajemy podpieczonego kalafiora razem z wszystkimi przyprawami - kilka różyczek możemy zostawić do przybrania zupy. Całość zalewamy zimną wodą - u mnie około 2 litry wody. Doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy pod półprzykryciem aż kalafior będzie całkowicie miękki.
Gotową zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy gorącą, skropioną oliwą z oliwek i ozdobioną odłożonym pieczonym kalafiorem. Można też podawać z kleksem gęstego jogurtu greckiego.
Etykiety:
Przystawki,
Wege,
Zupa
0 komentarze:
Prześlij komentarz