Tartaletki z rabarbarem i bezą
17.06.2016 Magda
Będąc kiedyś na odwiedzinach u mojej koleżanki, zajadałam ciasto rabarbarowe przygotowane przez jej mamę. Było to ciasto rabarbarowe jakiego jeszcze w życiu nie jadłam - było nieziemsko pyszne! Po licznych zgadywankach co takiego jest w tym rabarbarze, że jest taki pyszny, mama koleżanki powiedziała mi o patencie z budyniem. Kto jeszcze nie zna, dzisiaj puszczam w eter :) Dzięki temu zabiegowi masa rabarbarowa jest zniewalająca, lekko cierpka i ze śmietankową nutką. A do tego słodka, chrupiąca beza! Zestaw zniewalający podniebienie.
Składniki (na 4 tartaletki):
- 1,5 szklanki mąki i trochę do podsypania
- 3 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 100g zimnego masła
- 3 łyżki lodowatej wody
- szczypta soli
- 5 łodyg rabarbaru, umytych i pokrojonych w kostkę
- 2 budynie śmietankowe
- 5 łyżek cukru
- 300ml wody
- 2 białka
- 6 czubatych łyżek cukru pudru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżka octu


Na podpieczone spody z ciasta wykładamy po sporej porcji masy rabarbarowej. Na wierzch robimy bezę - do miski wlewamy 2 białka i zaczynamy powoli miksować. Gdy zacznie się tworzyć gęsta piana, stopniowo dodajemy cukier puder ubijając na wysokich obrotach. Następnie, dodajemy łyżkę skrobi oraz octu i ubijamy około 5 minut, aż piana będzie błyszcząca i bardzo sztywna. Łyżką wykładamy solidną porcję bezy na wierzch tart i wkładamy do piekarnika do pieczenia jeszcze na 30 minut. Gotowe tarty podajemy wystudzone.
1 komentarze:
Wyszły naprawdę śliczne i zachęcają do zrobienia.
Prześlij komentarz