Kurczak z pieczarkami w sosie serowym
05.07.2015 Magda

Makaron z pieczarkami, kurczakiem w pysznie kremowym sosie serowym to świetny pomysł na pyszny, szybki i sycący obiad. Jest to też dobra propozycja na kolacje ze znajomymi - na wielu gościach sama przetestowałam.
Przyprawienie pieprzem cytrynowym nadaje daniu niepowtarzalny smak i czyni, że znane nam smaki zyskują zupełnie nowy wymiar.
Składniki (na 2 porcje):
- 200g makaronu, u mnie orecchiette
- 1 duży filet z piersi kurczaka
- 300g średnich pieczarek
- serek topiony naturalny
- 4 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1/2 szklanki mleka
- sól do smaku
- pieprz cytrynowy do smaku
- świeży tymianek do posypania lub szczypiorek
- odrobina oleju do smażenia

Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucamy pieczarki i smażymy około 15 minut, aż puszczą całą wodę i zaczną się przypiekać. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym, ściągamy z patelni i odstawiamy na bok.
Na tą samą patelnię wlewamy olej i gdy się zagrzeje, smażymy na nim kawałki piersi z kurczaka - około 5-7 minut aby była przypieczona z wierzchu i soczysta w środku.
Do piersi dodajemy wcześniej podsmażone pieczarki i dodajemy pokrojony z małe kawałki serek topiony. Gdy serek się lekko podgrzeje i zacznie się rozpuszczać, dodajemy stopniowo mleko i rozprowadzamy w nim serek. Następnie dodajemy śmietanę i wszystko delikatnie mieszamy na kremowy, gładki sos. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Podajemy gorące, z makaronem, posypane świeżym tymiankiem i pieprzem.
Etykiety:
Danie główne,
Makaron,
Mięsne
1 komentarze:
Uwielbiam takie dania!
Prześlij komentarz