Szukaj

Kurczak z pieczarkami w sosie serowym


05.07.2015   Magda


Makaron z pieczarkami, kurczakiem w pysznie kremowym sosie serowym to świetny pomysł na pyszny, szybki i sycący obiad. Jest to też dobra propozycja na kolacje ze znajomymi - na wielu gościach sama przetestowałam. 

Przyprawienie pieprzem cytrynowym nadaje daniu niepowtarzalny smak i czyni, że znane nam smaki zyskują zupełnie nowy wymiar.

Składniki (na 2 porcje):
  • 200g makaronu, u mnie orecchiette
  • 1 duży filet z piersi kurczaka
  • 300g średnich pieczarek
  • serek topiony naturalny
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • świeży tymianek do posypania lub szczypiorek
  • odrobina oleju do smażenia
Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę. Pieczarki dokładnie oczyszczamy i kroimy w półplasterki.

Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucamy pieczarki i smażymy około 15 minut, aż puszczą całą wodę i zaczną się przypiekać. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym, ściągamy z patelni i odstawiamy na bok.

Na tą samą patelnię wlewamy olej i gdy się zagrzeje, smażymy na nim kawałki piersi z kurczaka - około 5-7 minut aby była przypieczona z wierzchu i soczysta w środku.

Do piersi dodajemy wcześniej podsmażone pieczarki i dodajemy pokrojony z małe kawałki serek topiony. Gdy serek się lekko podgrzeje i zacznie się rozpuszczać, dodajemy stopniowo mleko i rozprowadzamy w nim serek. Następnie dodajemy śmietanę i wszystko delikatnie mieszamy na kremowy, gładki sos. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Podajemy gorące, z makaronem, posypane świeżym tymiankiem i pieprzem.


1 komentarze:

Małgorzata Ćwiklińska pisze...

Uwielbiam takie dania!

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki