Kotlety z fasoli
27.06.2016 Magda
Dla wszystkich wegetarian, okazjonalnych niemięsożerców i dla osób chcących spróbować coś nowego polecam pyszne kotlety z fasoli. Będzie zaskoczeni jakie są dobre. Przekonałam nimi wszystkich sceptyków, a ten największy sceptyk u mnie w domu teraz robi je sam. Są bardzo proste w wykonaniu i sycące! Na obiad, z letnią sałatką zestaw idealny.

Składniki (na około 10 kotletów):

Składniki (na około 10 kotletów):
- 250 gram suchej białej fasoli
- 1 duża cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 średnie marchewki
- 1/3 łyżki listków tymianku, może być suszony
- 1 duże jajko
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki polenty błyskawicznej + dodatkowo polenta do panierowania
- olej do smażenia

W międzyczasie cebulę drobno siekamy, a marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, rozgrzewamy i wrzucamy cebulę do zeszklenia, na około 5 minut. Na minutę przed końcem smażenia się cebuli, dodajemy przeciśnięty czosnek i mieszamy. Następnie, dodajemy marchewkę, mieszamy, dolewamy odrobinę wody i dusimy wszystko razem około 5 minut. Sprawdzamy czy marchewka zmiękła, jeśli nie, powtarzamy czynność z duszeniem. Na sam koniec doprawiamy wszystko solą, pieprzem i świeżymi listami tymianku.
Ostudzoną fasolę przekładamy do robota kuchennego lub maszynki do mięsa i mielimy - masa nie powinna być jednolicie gładka, mogą zostać większe kawałki fasoli, można też użyć ubijaka do ziemniaków i rozgnieść fasolę. Przekładamy fasolę do dużej miski, przekładamy do niej warzywa z patelni, wybijamy jajko i dodajemy polentę - wszystko dokładnie wyrabiamy rekami do połączenia składników. Próbujemy i jeśli zachodzi taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy średniej wielkości kulki, które następnie zgniatamy, aby utworzyć owalne kotlety - metoda z robieniem kulek świetnie się sprawdza, ale jeśli macie lepsze zdolności manualne, możecie od razu formować masę w kotlety. Uformowane kolety panierujemy w polencie i ostawiamy na chwilę aby panierka odrobinę przeschła.
Na patelni rozgrzewamy olej i gdy jest nagrzany smażymy na nim kolety z każdej strony na złoty kolor. Usmażone odsączamy na ręcznikach papierowych. Podajemy gorące.
Etykiety:
Danie główne,
Wege
1 komentarze:
Wygląda apetycznie! :)
Prześlij komentarz