Szukaj

Kotlety z fasoli


27.06.2016   Magda

Dla wszystkich wegetarian, okazjonalnych niemięsożerców i dla osób chcących spróbować coś nowego polecam pyszne kotlety z fasoli. Będzie zaskoczeni jakie są dobre. Przekonałam nimi wszystkich sceptyków, a ten największy sceptyk u mnie w domu teraz robi je sam. Są bardzo proste w wykonaniu i sycące! Na obiad, z letnią sałatką zestaw idealny.

Składniki (na około 10 kotletów):
  • 250 gram suchej białej fasoli
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 1/3 łyżki listków tymianku, może być suszony
  • 1 duże jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki polenty błyskawicznej + dodatkowo polenta do panierowania
  • olej do smażenia
Na dzień przed robieniem kotletów zalewamy fasolę zimną wodą na całą noc do napęcznienia. Na drugi dzień odcedzamy, przepłukujemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy al dente - u mnie około 50 minut i próbowałam co jakiś czas czy już jest ,,na ząb. Ugotowaną fasolę ostawiamy do ostygnięcia.

W międzyczasie cebulę drobno siekamy, a marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, rozgrzewamy i wrzucamy cebulę do zeszklenia, na około 5 minut. Na minutę przed końcem smażenia się cebuli, dodajemy przeciśnięty czosnek i mieszamy. Następnie, dodajemy marchewkę, mieszamy, dolewamy odrobinę wody i dusimy wszystko razem około 5 minut. Sprawdzamy czy marchewka zmiękła, jeśli nie, powtarzamy czynność z duszeniem. Na sam koniec doprawiamy wszystko solą, pieprzem i świeżymi listami tymianku.

Ostudzoną fasolę przekładamy do robota kuchennego lub maszynki do mięsa i mielimy - masa nie powinna być jednolicie gładka, mogą zostać większe kawałki fasoli, można też użyć ubijaka do ziemniaków i rozgnieść fasolę. Przekładamy fasolę do dużej miski, przekładamy do niej warzywa z patelni, wybijamy jajko i dodajemy polentę - wszystko dokładnie wyrabiamy rekami do połączenia składników. Próbujemy i jeśli zachodzi taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy średniej wielkości kulki, które następnie zgniatamy, aby utworzyć owalne kotlety - metoda z robieniem kulek świetnie się sprawdza, ale jeśli macie lepsze zdolności manualne, możecie od razu formować masę w kotlety. Uformowane kolety panierujemy w polencie i ostawiamy na chwilę aby panierka odrobinę przeschła. 

Na patelni rozgrzewamy olej i gdy jest nagrzany smażymy na nim kolety z każdej strony na złoty kolor. Usmażone odsączamy na ręcznikach papierowych. Podajemy gorące.


1 komentarze:

Kinga pisze...

Wygląda apetycznie! :)

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki