Dyniowa zapiekanka makaronowa z kruszonką z boczku
18.10.2016 Magda
Zapiekanka makaronowa z dynią to jedno z tych dań, które zawsze mnie ratuje w chwili gdy nie mam pomysłu na obiad lub mam wizytę gości, trzeba im coś podać a za bardzo nie mam ochoty na tkwienie w kuchni. Kremowe dyniowe wnętrze, a do tego chrupiąca i słona kruszonka na wierzchu naprawdę robią wrażenie, a do tego jest pyszne i zaskakująco proste.
Składniki (na 2-3 porcje):
Składniki (na 2-3 porcje):
- 200g makaronu
- szklanka puree z dyni*
- 300ml letniego bulionu
- 2 łyżki masła
- odrobina oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 duży ząbek czosnku
- 100g wędzonego boczku
- kromka czerstwego chleba
- sól i pieprz do smaku
- kilka listków świeżej szałwii - opcjonalnie

*Dynie porządnie szorujemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Nastawiamy piekarnik na 200º, blachę do pieczenia wykładamy papierem. Dynię kroimy na średniej wielkości kawałki i układamy na papierze skórą do dołu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50-60 minut. Po tym czasie, sprawdzamy miękkość dyni widelcem, widelec ma łatwo się wbijać. Upieczoną dynię odstawiamy do ostygnięcia. Następnie, oddzielamy miąższ od skórki i blendujemy na gładko. Purée można przechowywać w lodówce do tygodnia, w szczelnym pudełku lub zamrozić.
Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy i przepłukujemy.
Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy i przepłukujemy.

Piekarnik nagrzewamy do 180°. Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną masła i przekładamy do niego makaron z sosem. Do robota kuchennego przekładamy pokrojony z grubsza boczek oraz pokrojoną w kostkę kromkę chleba - wszystko razem rozdrabniamy do utworzenia się małych grudek. Gotową posypką pokrywamy uprzednio przełożony makaron. Na wierz możemy ułożyć świeże listki szałwii. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 30 minut - posypka powinna się stać złocista i chrupiąca. Podajemy gorące.
Etykiety:
Danie główne,
Makaron,
Mięsne
0 komentarze:
Prześlij komentarz