Tosty francuskie z sosem truskawkowym
15.10.2016 Magda
Jeżeli wiele razy słyszeliście, że takie tosty to niebo w gębie, najlepsze śniadanie i rozkosz dla podniebienia, to była to najszczersza prawda. Ale o tym trzeba się przekonać tylko jedząc je na śniadanie, deser albo tak po prostu jako słodką nagrodę. Jak dla mnie, takie śniadanie nawet poniedziałek czyni pięknym dniem.
- 4 grube kromki z pszennej chałki
- 1 jajko
- 50ml mleka
- łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki masła
Sos truskawkowy:
- 250g mrożonych truskawek
- 4 łyżki soku pomarańczowego
- łyżka cukru pudru
Zaczynamy od sosu truskawkowego - do rondelka z grubym dnem wkładamy truskawki, dodajemy sok i cukier. Wstawiamy na średni ogień i podgrzewamy, aż truskawki się rozmrożą i zaczną się rozpadać - około 10 minut. Następnie, przekładamy do robota kuchennego i dokładnie miksujemy. Sos najlepiej smakuje ciepły, więc możemy go przełożyć do garnka w którym się gotował i delikatnie podgrzać tuż przed samym podaniem tostów.
Na duży, głęboki talerz wybijamy jajko, dodajemy do niego mleko i cukier waniliowy i dokładnie mieszamy aby cukier się rozpuścił. Na osobny duży talerz przesiewamy cukier puder. Na dużej patelni rozpuszczamy masło. W międzyczasie, do talerza z miksturą wkładamy kromki chałki i zanurzamy je z obu stron - dobrze jak kromka trochę nasiąknie. Kromki przekładamy na rozgrzane masło i smażymy na złocisty kolor z obu stron. Gotowe wyciągamy na moment na ręcznik papierowy do odsączenia, po czym obtaczamy w przygotowanym wcześniej cukrze pudrze i od razu podajemy.
0 komentarze:
Prześlij komentarz