Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
07.10.2016 Magda
Polędwiczki w sosie kurkowym to proste, mało składnikowe i bardzo wykwintne danie, które łatwo przygotujecie u siebie w domu. Delikatne mięso idealnie pasuje do wyraźnego smaku kurek, wzmocnionego kroplą wina - to ten specyficzny smak, który zostaje na końcu języka po każdym kęsie dania.
Składniki (na 2-3 porcje):
- 500g kawałek polędwicy wieprzowej
- 300g kurek - mogą być mrożone
- 2 szalotki
- 50 ml wytrawnego białego wina
- 250 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól i pieprz do smaku
Zaczynamy od przygotowania sosu - jeśli używamy świeżych kurek, oczyszczamy je z piasku, najlepiej to robić pędzelkiem, duże grzyby kroimy w mniejsze kawałki. Jeśli używamy mrożonych, można je wyciągnąć wcześniej z zamrażarki aby odtajały. Szalotkę siekamy w drobną kostkę.
Do garnka wkładamy łyżkę masła i gdy się rozgrzeje na średnim ogniu, wrzucamy posiekaną szalotkę. Smażymy około 2-3 minut, aż się zeszkli. Następnie dodajemy kurki i smażymy - jeśli używamy żywych to około 3-4 minut, mrożone około 10 minut aby odparowała z nich woda z mrożenia.
Następnie, zwiększamy ogień pod garnkiem i dodajemy wino, szczyptę soli i pieprzu. Czekamy aż wino odparuje, po czym zmniejszamy ogień i wlewamy kremówkę. Czekamy aż sos się zagotujemy, po czym ściągamy z ognia.
Następnie, zwiększamy ogień pod garnkiem i dodajemy wino, szczyptę soli i pieprzu. Czekamy aż wino odparuje, po czym zmniejszamy ogień i wlewamy kremówkę. Czekamy aż sos się zagotujemy, po czym ściągamy z ognia.

PIECZONE ZIEMNIACZANE TALARKI
Składniki (na 2 porcje):
- 1kg ziemniaków
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka suszonego tymianku
- kilka łyżek oleju słonecznikowego
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki - około 0,5 centymetra. Nagrzewamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową, Na folię wylewamy łyżkę oliwy i rozsmarowujemy, na tym układamy ziemniaczki, tak aby się nie nachodziły na siebie. Z wierzchu doprawiamy równomiernie solą, pieprzem i roztartym w dłoniach rozmarynem. Na koniec skrapiamy całość jeszcze odrobiną oleju, Wstawiamy do piekarnika na 45 minut, lub więcej jeśli talarki się nie dopiekły - sprawdzamy widelcem w trakcie pieczenia. Ziemniaczki powinny być miękkie, ale nie rozgotowane, złociste, ale nie przypalone.
Etykiety:
Danie główne,
Mięsne
0 komentarze:
Prześlij komentarz