Donuty Oreo
22.02.2016 Magda
Składniki (na 12 donutów):
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- 5 ciastek Oreo
- łyżka masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1 duże jajko
- odrobina oleju
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki kremowego serka
- łyżeczka cukru pudru
- łyżka mleka
- 5 ciastek Oreo
Nagrzewamy piekarnik do 200°. Blachę na pączki natłuszczamy olejem - ja robię to ręcznikiem papierowym.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie, wyciągamy, zostawiamy na 5 minut w blaszce do wstępnego ostygnięcia. Potem, delikatnie wyciągamy pączki z blachy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Gdy donuty są już ostygnięte, przygotowujemy polewę - do serka dodajemy mleko oraz cukier puder i wszystko rozcieramy na gładką masę. Za pomocą szpatułki lub nożem, nakładamy porcję polewamy na każdego donuta. Ciastka Oreo rozbijamy wałkiem - ja zrobiłam to jak były w swojej paczuszce. Wierzch każdego donuta ozdabiam ciasteczkami i posypuje ciasteczkowym pyłem.
3 komentarze:
Czysta rozpusta! Oj zjadłoby się :)
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Jakiego serka użyłaś?
Użyłam serka śmietankowego Delicate z Biedronki. Nadaje się każdy podobny, byle byłby z typu kremowych, a nie tych puszystych jak Almette.
Prześlij komentarz