Wytrawna tarta ze szpinakiem, marchewką i szynką
15.04.2017 Magda
Ta tarta nie tylko pięknie wygląda, ale też nieziemsko smakuje. Zadziwiające jest też to, że aby ją zrobić i uzyskać taki smakowity i piękny efekt, wcale nie trzeba się namęczyć. Składa się z prostego ciasta oraz prostych, pysznych dodatków, które świetnie do siebie pasują. Dobra na ciepło i zimno.
Składniki (na tartę średnicy 31cm):
Składniki (na tartę średnicy 31cm):
- 1,5 szklanki mąki
- 75g zimnego masła + odrobinę do wysmarowania formy
- 3 łyżki lodowatej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- bułka tarta do obsypania formy

Farsz:
- 2 duże jajka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 6 łyżek mleka
- pół pęczka szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
- 2 średnie marchewki
- 100g świeżego szpinaku
- 100g wędzonej szynki
Przygotowujemy składniki do tarty - myjemy szpinak oraz marchewki. Szpinak blanszujemy przez minutę w gorącej wodzie, następnie odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i ostawiamy na sito do odcieknięcia - możemy też delikatnie odcisnąć liście. Marchewkę obieramy obieraczką, po czym tą samą obieraczką, tniemy marchewkę na długie i cienkie wstążki. Szynkę kroimy w nieregularne, cienkie plasterki.
Do miseczki wybijamy jajka, dodajemy do nich mleko, śmietanę, sól i pieprz do smaku oraz szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem, do połączenia składników.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę na tartę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Robimy ciasto - mąkę przesiewamy na stolnice, robimy wgłębienie do którego wbijamy jajko. Dodajemy do wgłębienia wodę, pokrojone w kostke zimne masło, szczyptę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto rękami. Wyrabiamy ciasto aż stanie się sprężyte, jednolite i nie będzie się kleiło do rąk.
Blat stolnicy i wałek do rozwałkownia obsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na duży placek grubości 3-4 mm. Za pomocą wałka, przekładamy ciasto do blachy. Dociskamy do brzegów blachy, a nadmiar usuwamy nożykiem.
Na ciasto wylewamy płynną mieszankę jajeczko śmietanową. Następnie układamy składniki - szynkę i szpinak rozkładamy w różnych miejsca na całej powierzchni tarty. Plasterki marchewki zwijamy w różyczki - u mnie dwa plasterki na jedną, i układamy równomiernie na tarcie. Wstawiamy do pierkanika i pieczemy 40-45 minut.
Gotową tartę podajemy jeszcze gorącą. Można ją też później podgrzać w piekarniku, pod przykryciem z folii aluminiowej.
Etykiety:
Danie główne,
Mięsne,
Wielkanoc
0 komentarze:
Prześlij komentarz