Kotlety mielone z fetą i w płatkach kukurydzianych
03.02.2018 Magda
Tak dobrze znane nam kotlety mielone z lekkim twistem - z soczystym, kremowym środkiem z sera feta oraz z mega chrupiącą panierką, na pewno posmakują wszystkim. Ten pomysł to miła i smaczna propozycja na obiad, ale taki kotlet do bułki też jest super.

- 500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 duże jajko
- 1 czerstwa bułka kajzerka
- 1 duża ccebula
- łyżka masła
- pieprz do smaku
- 150g sera feta
- łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- olej do smażenia
- płatki kukurydziane do opanierowania
Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie. Cebulę szatkujemy na drobno. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i gdy zacznie się pienić, dodajemy cebulę, którą podsmażamy, aż się lekko podpiecze - około 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Na talerz przekładamy fetę, dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz oregano i rozgniatamy wszystko widelcem na jednolitą masę. Dzielimy masę na 8 części.

Na talerz wysypujemy płatki kukurydziane, które lekko rozgniatamy w dłoniach na mniejsze kawałki. Każdą porcję mięsa rozpłaszczamy na płaski placek, w środku robimy wgłąbienie do którego wkładamy porcję sera, przykrywamy mięsem i uformujemy kształtny, spłaszczony, okrągły kotlet. Każdy kotlet panierujemy w rozdrobionych płatka kukurydzianych.
Na patelni rogrzewamy olej i gdy jest dobrze rozgrzany, smażymy porcjami kotlety z obu stron na złocisty kolor. Podajemy gorące, np. z zapiekaną z przepisu poniżej.
Składniki (na 3 porcje):
- 5 średnich ziemniaków
- 1 średnia cukinia
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- 3 łyżki żółtego startego sera
- sól i pieprz do smaku
- masło do wysmarowania foremek
Ziemniaki obieramy i podgotowujemy w dobrze osolonej wodzie - około 15 minut, aż nóż będzie wchodził z nie łatwo, ale w środku będą jeszcze lekko dente. Odcedzamy i odstawiamy do lekkie ostudzenia. Nastawiamy piekarnik na 180°. Foremki do zapiekania smarujemy masłem.
Cukienie myjemy i kroimy w cienkie plasterki, ostudzone ziemniaki także kroimy w plasterki. Do foremek układamy warstwę z plasterków ziemniaków, następnie z cukini - doprawiamy solą i pieprzem. Na to kładziemy po łyżce śmietany i rozsmarowujemy. Po czym układamy kolejną wartswę ziemniaków, cukinii, doprawiamy, rozsmarowujemy śmietanę. Układamy nie więcej niż 2 warstwy. Na sam wierzch, posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku 20-25 minut, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie.
Cukienie myjemy i kroimy w cienkie plasterki, ostudzone ziemniaki także kroimy w plasterki. Do foremek układamy warstwę z plasterków ziemniaków, następnie z cukini - doprawiamy solą i pieprzem. Na to kładziemy po łyżce śmietany i rozsmarowujemy. Po czym układamy kolejną wartswę ziemniaków, cukinii, doprawiamy, rozsmarowujemy śmietanę. Układamy nie więcej niż 2 warstwy. Na sam wierzch, posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku 20-25 minut, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie.
Etykiety:
Danie główne,
Mięsne
0 komentarze:
Prześlij komentarz