Pęczotto pomidorowe
09.02.2018 Magda
Przepis podpatrzony z jednej z ciekawszych i pięknie wydanych książek kucharskich - Jerozolimy, który jednak musiał się pojawić na moim blogu z kilku powodów. Przede wszystkim jest przepyszny, bardzo prosty, jednogarnkowy i bardzo praktyczny - niewiele składników i mamy świetny obiad. Ale też z takie powodu, że ilekroć je zrobię i przyniosę do pracy na lunch, zaraz koleżanki go podskubują i pytają jak zrobić. Dlatego dla wszystkim, którym smakuje moje pęczotto, lekko zmodyfikowane - wrzucam ten przepis. Smacznego :)
Składniki (na 3-4 porcje):
- 200g kaszy pęczak
- puszka krojonych pomidorów
- 400ml soku pomidorowego
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonego tymianku
- pół łyżeczki mielonego kuminu
- szczypta chili
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
- kawałek fety
- chlust oliwy
- natka z selera naciowego
Kaszę pęczak opłukujemy na sicie i zostawiamy do odcieknięcia. Cebulę siekamy na drobno. Łodygi selera myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Czosnek obieramy.
Do dużego garnka wlewamy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy cebulę. Szklimy, od czasu do czasu mieszając, przez około 5 minut. Następnie dodajemy seler i smażymy, mieszając jeszcze przez kolejne 5 minut. Do warzyw dodajemy suszony tymianek, kumin, chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek - smażymy mieszając przez minutę.

Gdy kasza jest miękka, ale jest jeszcze dość dużo płynu w garnku, ściągamy pokrywkę i gotujemy jeszcze chwilę do odparowania płynu - pęczotto powinno być tylko lekko płynne i kremowe. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Potrawę podajemy gorącą, z pokruszonymi kawałkami fety na wierzchu i z chlustem oliwy. Jeśli na selerze mamy natkę, warto ją drobno posiekać i dodać do potrawy.
Etykiety:
Danie główne,
Kasza,
Wege
0 komentarze:
Prześlij komentarz