Risotto z fenkułem
13.02.2018 Magda
Risotto z fenkułem to nie jest danie na zwykły, codzienny obiad, ale wykwintna propozycja, która uświetni każdą wyjątkową okoliczność lub romantyczną kolację dla dwojga. Jak każde risotto jest bardzo kremowe, rozpływające się w ustach, ale to jednak delikatnie anyżkowy, słodkawy fenkuł gra tutaj tą wyjątkową rolę. Aby go podkreślić, polecam dodanie kilka jego nasion, ale to nie jest obowiązek. Z nimi czy bez, danie i tak będzie przepyszne i wyjątkowe.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 średni fenkuł
- 1 mała cebula
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 500ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka kremowego serka
- pół łyżeczki nasion kopru włoskiego
- pieprz i sól do smaku
Fenkuła myjemy, osuszamy i odcinamy od niego łodygi i nać. Nać zostawiamy na później a łodygę kroimy w cienkie plastry. Fenkuła przekrawamy na pół, usuwamy głąb. Warzywo przekrawamy jeszcze na pół i kroimy w cienkie plasterki. Dla ozdoby potrawy możemy odłożyć 2 ładne plastry z najbardziej środkowej części warzywa.
Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w cienkie półplasterki.
Na patelnię wrzucamy masło i rozpuszczamy. Gdy zacznie się pienić, układamy na nich odłożone plastry do ozdoby i podsmażamy je z obu stron aż staną się złociste. Ściągamy je z tłuszczu i odkładamy do chwili podania. Na już lekko aromatyczne masło wrzucamy ziarna fenkuła i smażymy minutę. Po czym dodajemy cebulę i pokrojonego fenkuła i smażymy mieszając, aż zaczną się lekko podpiekać.
Do warzyw na patelni dodajemy ryż i mieszając, prażymy go koło 3-4 minut na średnim ogniu, aż pokryje się masłem i stanie się lekko szklisty.
Przygotowany bulion dzielimy na mniej więcej 3 części. Zmniejszamy ogień pod patelnią i dolewamy pierwszą porcję bulionu. Dokładnie mieszamy i gotujemy do chwili, aż ryż wchłonie cały bulion - koło 5 minut. Po tym, dodajemy kolejną porcję, mieszamy i półprzykrywamy pokrywką - zostawiamy mały lufcik. Gdy ryż wchłonie całość płynu, dodajemy ostatnią porcję bulionu, gotujemy pod półprzykryciem do całkowitego wchłonięcia. Po tym czasie ryż powinien być kremowy i al dente. Jeśli jednak jest za twardy, możemy do ryżu dodać jeszcze odrobinę bulionu lub gorącej wody i jeszcze chwilę pogotować do wchłonięcia.
Wyłączamy ogień pod risotto. Dodajemy do niego łyżkę kremowego serka, doprawiamy do smaku pieprzem i solą jeśli jest taka potrzeba. Dodajemy drobno posiekaną nać fenkuła i dokładnie wszystko mieszamy, aż serek rozprowadzi się w daniu.
Od razu podajemy gorące danie, udekorowane podsmażonym kawałkiem fenkuła na wierzchu.
Etykiety:
Danie główne,
Ryż,
Wege






0 komentarze:
Prześlij komentarz