Serowe orzotto z chrupiącym boczkiem
26.02.2018 Magda
Jeśli poszukujecie pomysłu na szybki, nieskomplikowany obiad to jest to przepis idealny! Do zrobienia na jednej patelni, w oka mgnieniu. A do tego smaki, które wszystkim posmakują - chrupiący słony boczek, kremowy, delikatny serek i ciągnące się w daniu wąsy żółtego sera. Nie ma się czego bać ,,enigmatycznego" orzo - to makaron w kształcie ryżu lub rybek, łatwo dostępny i szybko się gotuje.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 szklanka makaronu orzo
- 6 plasterków boczku
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki kremowego serka śmietankowego
- 100g tartego żółtego sera
- łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Na patelnię wlewamy olej, podgrzewamy i układamy na nim plasterki boczku - podpiekamy z obu stron na chrupiąco. Upieczony boczek odkładamy na talerz.
Na tłuszcz po boczku wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy ją przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy będzie zeszklona i miękka, dodajemy do niej makaron orzo oraz bulion - mieszamy dokładnie, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień na mały i gotujemy pod przykryciem do chwili gdy makaron jest al dente - max 10 minut.
Po tym czasie na patelnię dodajemy kremowy serek oraz starty ser, mieszamy do rozprowadzenia i ściągamy z ognia. Usmażony wcześniej boczek kruszymy na mniejsze kawałki, dodajemy część na patelnię, odrobinę zostawiamy do posypania po wierzchu. Dodajemy posiekaną pietruszką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i od razu podajemy.
Etykiety:
Danie główne,
Makaron,
Mięsne






0 komentarze:
Prześlij komentarz