Jabłecznik z prażonymi jabłkami
24.02.2018 Magda
U mnie w domu robienie prażonych jabłek na zimę to podstawa. Jak tylko wujek przyniesie całe siatki jabłek ze swojej działki, zaczyna się u mnie w domu masowa produkcja słoików z jabłkami. Takie jabłka świetne są do owsianki ale można z nich też wyczarować nieziemsko pyszny i prosty jabłecznik. Moje jabłka są ciemne ze względu na to, że nie dodaje do nich soku z cytryny, a też z czasem przy przechowywaniu, także mus trochę ciemnieje. W niczym to nie przeszkadza, jabłecznik i tak znika w oka mgnieniu.
Składniki (na formę do tarty o średnicy 31cm):- 1,5 szklanki mąki i trochę do podsypywania
- 1/2 szklanki cukru
- 75g margaryny i odrobina do posmarowania formy
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- bułka tarta do obsypania formy

- litrowy słoik prażonych jabłek - patrz przepis poniżej*
- łyżeczka cynamonu
- 1,5 słodkich jabłek
- 1/2 szklanki cukru
- odrobina wody
*Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Jabłka przekładamy do garnka, dodajemy cukier oraz wodę. Stawiamy na ogniu, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień do minimum i prażymy, od czasu do czasu mieszając aż jabłka będą się rozpadać.
Gotowe jabłka przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zamykamy i pasteryzujemy około 15 minut - ja wstawiam je do garnka wyłożonego ściereczką i gotuje 15 minut. Następnie gorące słoiki wykładamy, obracamy denkiem do dołu i zostawiamy do ostygnięcia.
Gotowe jabłka przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zamykamy i pasteryzujemy około 15 minut - ja wstawiam je do garnka wyłożonego ściereczką i gotuje 15 minut. Następnie gorące słoiki wykładamy, obracamy denkiem do dołu i zostawiamy do ostygnięcia.

Podsypujemy stolnicę mąką, rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim spód oraz brzegi formy. Z pozostałego ciasta wycinamy ozdoby na wierzch - ja użyłam foremek do ciastek, ale można też zrobić paski i ułożyć w kratkę na wierzchu ciasta.
Spód ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Na ciasto wysypujemy około łyżki bułki tartej. Do jabłek ze słoika dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy i całość przekładamy na ciasto. Układamy wycięte z ciasta ozdoby. Wstawiamy do piekarnika na 45 minut, aż stanie się złociste na wierzchu.
Odstawiamy do ostygnięcia, przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz