Cynamonowiec
01.03.2013 Magda

Składniki:
- 4 jabłka, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżeczki cynamonu
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.Do masy małym strumieniem dodajemy olej, cały czas miksując. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i powoli dodajemy do masy jajecznej.
Następnie dodajemy starte jabłka i mieszamy wszystko łyżką. Przelewamy ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blaszki i wyrównujemy wierzch.
Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180ºC piekarnika i pieczemy około 40-45 minut. Gdy wystygnie, posypujemy cukrem pudrem.
2 komentarze:
Zrobiłam, wyszło, było pyszne i kropka ;)
Czyli wszystko według planu.
Faktycznie jest długo świeże, nie zsycha się i nawet na trzeci dzień smakuje tak samo dobrze.
Zrobię znów niebawem, gdyż ciasto robi się niewiarygodnie szybko, niemalże współmiernie do szybkości jego znikania z formy (nawet kot się połasił, choć wcale nikt go nie zapraszał).
Zatem polecam i dziękuję za przepis
Laura
Moje ciasto numer 1! Robiłam już kilka razy - zawsze się udaje i wszystkim smakuje.
Nie wiem, ile dni pozostaje świeże, bo u mnie momentalnie znika z blachy;)
Prześlij komentarz